10.5 C
Sarajevo
19.04.2024

Japanska vlada poziva bolnice da krevete sačuvaju za teške bolesnike

Vlada je taj potez, koji pokazuje zabrinutost zbog sve većega pritiska na japanski zdravstveni sustav, povukla nakon što se jedan od najuglednijih poduzetnika, internetski milijarder Hiroshi Mikitani, pridružio apelima premijeru Shinzu Abeu da proglasi izvanredno stanje dok se sve više povećava broj zaraženih.

Do sada su u Japanu bili hospitalizirani svi oboljeli od koronavirusa, bez obzira na to jesu li bili asimptomatski slučajevi ili s blagim simptomima. No, u Tokiju je kreveta sve manje, rekli su ovoga tjedna stručnjaci. Japan je dosad bio pošteđen eksponencijalnoga rasta broja oboljelih, kakav je viđen u nekim dijelovima Europe, SAD-u i drugim zemljama i dosad je imao gotovo 2800 zaraženih i 73 umrla.

U samom glavnome gradu zabilježen je najveći broj zaraženih u zemlji – 684, što je malo u odnosu na gotovo 14 milijuna stanovnika, no stručnjaci se boje da postoji određeni postotak zaraženih koje je nemoguće otkriti. Agencija Kyodo izvijestila je u petak da je nekoliko ljudi koji su bili na koncertu u Tokiju 20. ožujka, uključujući i izvođača, pozitivno na koronavirus. Potkraj ožujka, ministarstvo zdravstva je identificiralo 26 žarišta infekcije diljem zemlje, objavio je NHK.

- OGLAS -

Nakon prošlotjedne napetosti u glavnome gradu u pogledu toga hoće li i kada vlada proglasiti izvanredno stanje, direktor tvrtke Rakuten Mikitani je u petak na Twitteru objavio da su on i Masayoshi Son, utemeljitelj tehnološke tvrtke SoftBank Group, telefonom razgovarali o tome kako je Japan u “iznimno kritičnoj situaciji”. “Kako možete reći da ovo nije izvanredna situacija? G. Abe, molim vas, odmah proglasite izvanredno stanje”, napisao je Mikitani na Twitteru.

U međuvremenu je guvernerka Tokija Yuriko Koike rekla da će prioritet glavnoga grada biti spašavanje života teških bolesnika te je pozvala ljude da ostanu kod kuće. Rekla je da Tokio u suradnji s vladom nastoji osigurati smještaj za zaražene ljude koji žive s obitelji.

Premijer Shinzo Abe u petak je rekao da se razmatra i mogućnost korištenja smještaja koji je bio pripremljen za ljetne Olimpijske igre, koje su odgođene na godinu dana.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA