15 C
Sarajevo
26.04.2024

WHO: Još je rano korona virus proglasiti globalnim problemom

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) oglasila se po pitanju kororna virusa, a poručeno je kako je još rano proglasiti ga “globalnim vanrednim slučajem”, javlja Anadolu Agency (AA).

Odbor za hitne slučajeve WHO-a održao je danas sastanak u Ženevi nakon čega je upućena izjava za medije u vezi s korona virusom koji se pojavio u Wuhanu u Kini a potom se proširio cijelom zemljom.

Predsjednik Odbora Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da je rano proglasiti “međunarodni hitni slučaj javnog zdravlja”.

- OGLAS -

Navodeći da WHO pomno prati razvoj događaja vezano za virus, Tedros je rekao: “To što danas nismo proglasili vanrednu situaciju, ne znači da WHO ne pristupa ozbiljno ovom problemu.”

Novim tipom korona virusa (2019-nCoV), koji ima sličnosti s teškim akutnim respiratornim sindromom (SARS), u Kini je zaražena najmanje 639 osoba, a usljed posljedica zaraze preminulo je 17 osoba.

Slučajevi zaraze ranije su evidentirani i u Vijetnamu, Hong Kongu, Makau, SAD-u, Japanu, Saudijskoj Arabiji, Južnoj Koreji i na Tajlandu.

Jučer su zatvoreni aerodrom i željeznička stanica u gradu Wuhanu, gdje se virus pojavio, a obustavljen je i javni prijevoz.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA