Vijesti
Pusić i Biserko upozoravaju: "Non-paper“ bi mogao biti ozbiljniji nego što se čini, mogao bi ići u korist Rusiji, kojoj odgovara novi haos na Balkanu"!
Upozoravaju kako bi ovaj dokument mogao biti ozbiljniji nego što se čini i da bi mogao ići u korist Rusiji, kojoj odgovara novi haos na Balkanu.
Pusić i Biserko smatraju kako ovakve ideje i ideologije nikad nisu napustile umove “ambicioznih nacionalističkih ideologija”, već se opet pojavljuju zbog nedostatka strateškog, konstruktivnog i vjerodostojnog angažmana u regiji.
#

"Duhovi podjela opsjedaju europski kontinent, a moguće podjele ne bi bile štetne samo za regiju nego bi pokazale kako je i sama Europska unija u silaznoj putanji i udaljava se od ciljeva kontinenta, koji je cjelovit, slobodan i miran", upozorile su u tekstu za "EUobserver" bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić i osnivačica Helsinškog komiteta za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko.

Uprkos negiranju, navode, takozvani non-paper dokument pod nazivom "Zapadni Balkan – put naprijed", a koji govori o prekrajanju granica u regiji, očito postoji iako su mu namjere i porijeklo nepoznati, piše N1.

Pusić i Biserko smatraju kako ovakve ideje i ideologije nikad nisu napustile umove “ambicioznih nacionalističkih ideologija”, već se opet pojavljuju zbog nedostatka strateškog, konstruktivnog i vjerodostojnog angažmana u regiji, piše N1.

Upozoravaju kako bi ovaj dokument mogao biti ozbiljniji nego što se čini i da bi mogao ići u korist Rusiji, kojoj odgovara novi haos na Balkanu.

“Elitne nacionalističke agende nikada nisu nestale na Balkanu, Zapad ih je suzbio i odvratio u nadi da će proces proširenja EU ukloniti i potrebu za odvraćanjem. U međuvremenu, transformacijski potencijal EU se smanjio, liberalne vrijednosti izgubile su primat, a lokalni čelnici iskoristili su strateški vakuum koji je ostavio Zapad da bi primijenili svoje manipulativne politike. Globalna kriza demokratskog liberalizma razotkrila je krhkost demokracija – uključujući i zapadni Balkan. Sve su se više okretale neliberalnim praksama, rastućem autoritarizmu i svim oblicima (konzervativnog) krajnje desničarskog populizma”, navode autorice teksta, ističući kako su granice trenutno jedini stabilni element u smislu odnosa na Balkanu.

Komentar se osvrće i na tvrdnje iz "non-papera", u kojem se, između ostalog, navodi utjecaj Turske i islamskog radikalizma u Bosni i Hercegovini, a Pusić i Biserko naglašavaju da BiH niti je država islamskog fundamentalizma niti turski “proxy”.

“Ovo je mit i laž koju nastavljaju nasilni nacionalisti od najranijih dana ratnog etničkog čišćenja, nastojeći opravdati vlastite teritorijalne ambicije, istovremeno stvarajući ‘nas i druge’, čiji je cilj implodirati nekadašnju raznoliku zemlju”, dodaju.

Iako niko ne očekuje da će se prekrajanje granica desiti na Balkanu, ističu Pusić i Biserko, "non-paper" je na neki način postigao cilj postavljajući letvicu za najekstremniju i najneobičniju ideju.

Njegovi autori ili ne predviđaju EU budućnost za ove zemlje ili vide budućnost EU koja je više populistička ili nacionalistička, a manje utemeljena na vrijednostima, zaključuju.

Autorice teksta ističu kako "non-paper", zapravo, nije prijedlog za završetak raspada Jugoslavije, kako se govorilo, nego prvi korak u planovima za raspad EU.

Navode nedostatak vodstva i pojavu neliberalizma unutar EU, a s krajem ere Angele Merkel u Njemačkoj te naginjanjem francuskog predsjednika Emmaunela Macrona nadesno, ne postoji kritična masa unutar zemalja članica koja bi se uskladila s vanjskopolitičkim pitanjima.

“Stoga Sjedinjene Američke Države moraju ponovno preuzeti vodeću ulogu u okupljanju Zapada oko nove strateške politike koja će osigurati mir, napredak i prosperitet na Zapadnom Balkanu”, zaključuju Pusić i Biserko.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.