8 C
Sarajevo
16.04.2024

Johnson: U Velikoj Britaniji protiv COVID-19 vakcinisano 1,5 miliona ljudi

Premijer Velike Britanija Boris Johnson saopćio je kako je do sada protiv zaraze koronavirusa vakcinisano oko 1,5 miliona ljudi, javlja Anadolu Agency (AA).

Johnson je na konferenciji za medije saopćio kako su strategiju vakcinacije uz glavne smjernice odredili do posljednje faze te da će kroz novi sistem biti olakšano zakazivanje termina.

Navodi da će do vikenda pod vodstvom porodičnih ljekara, više od 1.000 manjih centara za vakcinaciju, 223 bolnice, sedam velikih centara za vakcinaciju i 200 apoteka dobiti isporuke vakcine.

- OGLAS -

”Ukoliko sve bude dobro, imat ćemo kapacitete do 15. januara da dnevno bude vakcinisano na stotine hiljada ljudi“, istakao je Johnson.

Britanski premijer je rekao kako će u sljedećih 39 dana imati količinu vakcina koja je dovoljna za prve četiri kategorije, a da se nadaju da će krajem mjeseca distribuirati vakcine za svaku stariju osobu koja je smještena u starački dom.

Naveo je i kako je u zemlji prvu dozu vakcine primilo 1,5 miliona ljudi, te da će vojska kako bi pomogla u podjeli vakcina koristiti svoje tehnike.

U posljednja 24 sata u Velikoj Britaniji su uslijed posljedica zaraze koronavirusom umrle 1.162 osobe, a broj zaraženih se značajno povećava nakon pojave nove varijante COVID-19 koja je značajno zaraznija.

Vlasti se nadaju da će vakcinacijom najranjivijih grupa, moći ukinuti “lockdawn“ uveden 5. januara te se polako vraćati u normalu.

Velika Britanija je prva koja je počela s korištenjem vakcine Pfizer-BioNTech, a vakinacija medicinskih radnika počela je 8. decembra prošle godine.

Agencija za nadzor lijekova, malo prije nove godine odobrila je i vakcinu Oxford/AstraZeneca, a prva doza je data 4. januara.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA