12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Mario Draghi danas polaže zakletvu kao novi italijanski premijer

Draghi je pristao da služi kao čelnik nove vlade nacionalnog jedinistva na sastanku u petak s predsjednikom države Sergiom Mattarellom, okončavajući političku krizu koja je trajala duže od četiri sedmice.

Draghi (73) pojavio se pred novinarima nakon objave i predstavio listu svojih ministara, koju uglavnom čine političari i neke ključne tehnokrate.

Luigi Di Maio ostaje ministar vanjskih poslova a Roberto Speranza ministar zdravstva, što znači da će neki bitni ministri iz prethodne vlade bivšeg premijera Giuseppea Contea ostati na pozicijama.

- OGLAS -

Sudeći po Draghijevom planu, Marta Cartabia, ekspertica, preuzet će poziciju ministrice pravde. Cartabia je bila predsjednica Ustavnog suda do septembra 2020.

Položaj ministra ekološkog restruktuiranja o kome se ranije mnogo raspravljalo također će preuzeti ekspert, fizičar Roberto Cingolani.

Draghi je ranije održao opširne rasprave s predstavnicima stranaka u Rimu. On je dobio iznenađujuće visoku podršku, kako od Conteove propale koalicije lijevog centra, tako i od desničarske opozicije.

Kriza vlade u jeku pandemije koronavirusa otegnula se od sredine januara.

Mattarella je zadužio Draghija 3. februara da oformi novu vladu pod njegovim čelništvom.

Draghi sada treba osvojiti većinu glasova na glasanju o povjerenju u oba doma parlamenta kako bi njegova vlada bila potvrđena, prenosi dpa

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA