12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Sastanak lidera EU bez predstavnika Velike Britanije

Lideri EU sastaju se danas u Rumuniji radi razgovora o budućem putu bloka nakon Brexita i o potencijalnim kandidatima za Evropsku komisiju.
Lideri 27 članica bez Velike Britanije sastaju se na Dan Evrope u gradu Sibinju, 15 godina nakon najvećeg proširenja evropskog bloka.

Analitičari navode da je samit bogat simbolizmom, ali da mu nedostaje suština, što odslikava probleme i podijele sa kojima se blok suočava pred izbore za Evropski parlament od 23. do 26. maja.

“Osjećaj nesigurnosti može biti prevaziđen samo ukoliko EU bude djelovala zajednički i evropsko rukovodstvo pošalje jasnu poruku da je posvećeno nastavku integracije”, izjavio je pred samit rumunski predsjednik Klaus Johanis.

- OGLAS -

Prema navodima analitičara, najinteresantniji dio samita mogle bi biti neformalne konsultacije o najvažnijim funkcijama u evropskom bloku, poput rukovodstva Evropskog vijeća, Evropske komisije, Evropskog parlamenta, Evropske centralne banke i diplomatske službe.

Odlazeći saziv Evropskog parlamenta već je imenovao vodeće kandidate za predsjednika Evropske komisije, uključujući Nijemca Manfreda Webera i Holanđanina Fransa Timmermansa.

Mađarski premijer Viktor Orban je početkom sedmice najavio da neće podržati Webera, prenosi Srna.

Među ostalim kandidatima su i glavni pregovarač EU za Brexit Michel Barnier i evropski komesar Margrethe Vestager.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA