13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

OSCE i Aarhus centar okončali projekat ekološke pravne klinike u Sarajevu

Projekat ekološke pravne klinike, koji su proveli Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Aarhus centar Sarajevo, završen je danas u Sarajevu, dodjelom certifikata za 20 studenata s univerziteta u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, saopćeno je iz Misije OSCE-a u BiH.

Studenti prava s ova dva univerziteta, od septembra do decembra 2019. godine, imali su priliku unaprijediti svoje znanje o okolišnom pravu, kroz teorijska predavanja i stručne radionice, s fokusom na Aarhusku konvenciju i njenu primjenu u Bosni i Hercegovini.

– Jačanje pravne stručnosti o okolišu od vitalnog je značaja za rješavanje ozbiljnih pitanja, uključujući toksično zagađenje zraka, loše upravljanje otpadom i ilegalnu gradnju, kao i za jačanje pristupa pravdi i na kraju za izgradnju sigurne i održive budućnosti za sve građane BiH. S ponosom dodjeljujem certifikate budućim pravnicima BiH, uvjerena da će oni nastaviti da usavršavaju svoje znanje i vještine o ovoj suštinskoj temi i doprinose poboljšanju kvaliteta života, zdravlja i sigurnosti građana ove zemlje – istakla je ambasadorica Kathleen Kavalec, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

- OGLAS -

Nakon završetka projekta, uspješni studenti imat će priliku prijaviti se za volontiranje u Aarhus centru Sarajevo kako bi stekli daljnja praktična iskustva o zaštiti okoliša i unaprijedili stanje u svojim lokalnim zajednicama.

– Pravnici koji se bave okolišem su pravi tračak nade u vremenu kada zagađenje i devastacija okoliša i prirodnih resursa prijete samom opstanku ljudske civilizacije –  naglasila je Emina Veljović, izvršna direktorica Aarhus centra Sarajevo.

– Zato je Aarhus centar zagovornik uvođenja i unapređenja studija okolišnog prava na univerzitetima u BiH. Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Grad Sarajevo prepoznali su vrijednost ove inicijative te smo uz njihovu podršku educirali novu generaciju mladih pravnika, u nadi da će ih ovo znanje nadahnuti za pokretanje vlastitih inicijativa za dobrobit svih građana u BiH – kazala je Veljović.

Studentica prava na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu,  Sunčica Kovačević, rekla je da je Ekološka pravna klinika, kao jedna od najboljih vannastavnih aktivnosti koje je pohađala, pružila priliku da kroz interaktivne radionice i idealan omjer teorije i prakse stekne znanje o zaštiti okoliša.

– Ovo dragocjeno iskustvo će mi koristiti u mom budućem angažmanu kao pravnice, ali i kao ekološki osvještenoj građanki  – kazala je Kovačević.

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini nastavit će podržavati Aarhus centre u BiH u provođenju aktivnosti usmjerenih na promociju i jačanje pristupa pravdi i zaštitu okoliša u Bosni i Hercegovini, navodi se u saopćenju. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA