Vijesti
Respiratore koje je uvezla "Srebrena malina", instalirat će firma iz Srbije, evo i gdje prvo… Imali smo tri opcije na stolu, raspisati treći tender, prihvatiti donaciju o besplatnom instaliranju ili uređaje proslijediti zdravstvenim ustanovama kako je to ranije određeno, naglašava Kadribegović.
#

Počinje instalacija 100 respiratora, vrijednih 10,5 miliona KM, koje je u aprilu uvezla "Srebrena malina", potvrdio je Mustafa Kadribegović, v. d. direktora Federalne uprave civilne zaštite.

- Krećemo s Goraždem, gdje će biti instalirana dva uređaja, i to besplatno. Nakon što su propala dva tendera, odnosno niko nije bio zainteresiran za posao vrijedan 150.000 KM bez PDV-a, dobili smo ponudu firme "Profesional Medic" iz Beograda da instaliraju svih 100 respiratora, i to besplatno. 

Naravno ovo nije prvi put da se firma "Professional Medic" iz Beograda javlja i nudi svoje usluge besplatno. Prije više od 3 mjeseca Face TV je došao do ove firme i tada su još nudili svoje usluge besplatno. Postavlja se pitanje zašto je nama  trebalo tri mjeseca da tu ponudu prihvatimo. 

Čini se još da se naše vlasti čak i hvale raspisivanjima nepotrebnih tendera, koji naravno nisu polučili nikakve rezultate. Projekat nabavke respiratora je već i više nego skupo koštao našu zemlju i naše građane, te umjesto prihvatanja besplatnih ponuda naša država je tražila način da potroši još novca kojeg nema.

 

Podsjećamo, direktor firme "Professional Medic" je respiratore koje je BiH nabavila nazvao respiratorčićma i naglasio da se radi o malim transportnim respiratorima te otkrio kako on iste prodaje po cijenama od 500 do 18 hiljada eura.

Oni u Bosni i Hercegovini imaju, tako da kažem, sestrinsku firmu "Dre Medica" iz Sarajeva. Raspitali smo se i dobili potvrdu da se radi o respektabilnim firmama u ovom sektoru. Ljudi iz beogradske firme kazali su nam da su tokom koronavirusa instalirali u Srbiji i Crnoj Gori više od 1.000 ovakvih uređaja. Za svaki instalirani uređaj u BiH, izdat će uvjerenje, naglašeno je u dokumentu koji smo potpisali s njima. Kazali su nam da nemaju prevelike izdatke kada je ovaj posao u pitanju, jedino pogoršana epidemiološka situacija može utjecati na dinamiku instaliranja – kaže za "Faktor" Kadribegović.

- Informisali smo štab nakon što su propala dva tendera. Imali smo tri opcije na stolu, raspisati treći tender, prihvatiti donaciju o besplatnom instaliranju ili uređaje proslijediti zdravstvenim ustanovama kako je to ranije određeno. Štab je odlučio da se opredijelimo za besplatno instaliranje. Vrlo moguće bi i treći tender pao, a kliničkim centrima i bolnicama bi u vrijeme povećanja broja zaraženih Covidom-19 instaliranje respiratora predstavljalo ogroman posao – naglašava Kadribegović.

 

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.