12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Graham: Saudijski princ je naredio ubistvo Khashoggija

Saudijski princ Mohammed bin Salman naredio je ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija, a američki predsjednik Donald Trump ga i dalje prihvata, čime potkopava kredibilitet SAD-a kada je riječ o ljudskim pravima, rekao je republikanski senator Lindsey Graham.

“Nema nikakve sumnje da je on naredio ubistvo gospodina Khashoggija, znao za to, drugim ljudima radio slične stvari i da predstavlja destruktivnu snagu u cijelom regionu”, rekao je Graham za CBS News.

Naglasio je da je on kao senator poduzeo sve potrebne mjere da se saudijski princ sankcionira, istakavši da ima “potpuno drugačiji stav”; od Trumpa u vezi s pitanjem kažnjavanja prestolonasljednika.

- OGLAS -

Kashoggija su ubili, a potom rakomadali saudijski operativaci ubrzo nakon što je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra prošle godine.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdili. Potom su podigli optužnice protiv 11 osumnjičenih za ubistvo, a tamošnje tužilaštvo traži izricanje smrtnih kazni za pet prvooptuženih.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA