11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Sud UN-a odbacio slučaj Katara protiv Emirata

Sud Ujedinjenih nacija odbacio je slučaj koji je Katar pokrenuo protiv Ujedinjenih Arapskih Emirata, u kojem je Doha navela da je blokada zemlje, koju su Kataru uvele Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat, a koja je nedavno ukinuta, vezana za rasnu diskriminaciju.

Međunarodni sud pravde (ICJ) iz Haga prihvatio je primjedbe UAE-a da mjere blokade, koje su četiri zemlje 2017. godine nametnule Kataru, nisu rasno motivirane.

Katar je slučaj predao 2018., godinu nakon što su mu četiri zemlje nametnule kopnenu, zračnu i pomorsku blokadu, optužujući Dohu za podršku „ekstremizmu“ i previše bliske veze s Iranom.

- OGLAS -

U januaru ove godine, te zemlje su odlučile ukinuti blokadu, a UAE je nekoliko dana poslije odlučio otvoriti granice sa Katarom, ali i naveo da će trebati duže vrijeme za ponovnu izgradnju povjerenja.

Razmijenili teške optužbe

Doha je tvrdila da su Emirata svojim potezima tokom troipogodišnje blokade kršili Međunarodnu konvenciju Ujedinjenih nacija o eliminaciji svih formi rasne diskriminacije.

No, ICJ je saopštio da podržava stav Emirata da, „prema toj konvenciji, rasna diskriminacija ne uključuje i nacionalnu“.

Katar i UAE su tokom procesa pred ICJ-om razmijenili teške optužbe. Emirati su optužili Katar za podršku „terorizmu i ekstremizmu“, a Doha je tvrdila da je UAE „nanio maksimalnu patnju katarskom narodu“.

Katar je u julu prošle godine dobio drugi slučaj pred ICJ-om, koji se odnosio na zračnu blokadu zemlje i kršenje međunarodnih pravila o aviosaobraćaju, prenosi Al Jazeera.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA