Vijesti
Rušenje Starog mosta je mostarski urbicid i tragedija cijelog čovječanstva Šutnja i ravnodusnost su veoma opasne. Ako žrtva zaboravi rušenje mosta mira osuđena je na to da joj se ponovi rat
#

Podsjećanje na rušenje svjetskog mosta mira ima historijsku važnost za cijelo čovječanstvo, a sjećanje na lekcije mostarskog urbicida ne može biti prepušteno prošlosti i zaboravu, naglasio je  je direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada Emir Ramić, povodom godišnjice rušenja Starog mosta u Mostaru.   

- Šutnja i ravnodusnost su veoma opasne. Ako žrtva zaboravi rušenje mosta mira osuđena je na to da joj se ponovi rat. Iz mostarskog urbicida čovječanstvo još uvijek ima mogućnost izvući historijsku pouku i poruku, te osigurati bolju budućnost za sve nas - saopšteno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Zbog toga, smatraju u Institutu, danas je više nego ikada, kada zločini protiv čovječnosti i međunarodnog prava postoje u svijetu, potrebno  formirati i jačati historijsku svijest o mostarskom urbicidu što zahtijeva čuvanje  sjećanja i procesuiranje onih koji su odgovorni za strašno rušenje spomenika mira.

- Mi imamo svetu dužnost sprječavanja ponovnog buđenja zastrašujućih zločinačkih duhova. Negiranje mostarskog urbicida je radikalno nečovječan i apsolutno podao koncept. Zato pozivamo sve prijatelje istine i pravde, sve borce za zaštitu ljudskih prava i sloboda na akciju protiv negiranja mostarskog urbicida - navodi se, između ostalog,  u saopštenju Instituta za istraživanje genocida Kanada.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.