5.5 C
Sarajevo
24.04.2024

Novoizabrani čelnik turskog parlamenta Sentop: Ovo je velika čast, ali i odgovornost

Novoizabrani predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske (TBMM) Mustafa Sentop izjavio je kako će tu funkciju obnašati časno i biti predstavnik svih zastupnika u najvišoj zakonodavnoj instituciji te zemlje.

Zastupnik vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Sentop izabran je danas za novog predsjednika turskog parlamenta.

Dosadašnji predsjednik turskog parlamenta Binali Yildirim povukao se s te funkcije zbog kandidature za poziciju gradonačelnika Istanbula na lokalnim izborima koji će se u Turskoj održati 31. marta.

- OGLAS -

U skladu s Ustavom Republike Turske, zastupnici parlamenta novog predsjednika birali su tajnim glasanjem. U prva dva kruga glasanja kandidati za predsjednika parlamenta nisu osvojiti potrebnu dvotrećinsku većinu u parlamentu koji broji ukupno 600 zastupničkih mjesta.

Zastupnik iz Tekirdaga Sentop u trećem krugu je osvojio 336 glasova. Glasala su ukupno 542 zastupnika.

U obraćanju parlamentu nakon izbora Sentom je istakao kako mu je velika čast što je postao šef parlamenta, ali kako je to ujedno i velika odgovornost koju će uz pomoć svih zastupnika uspješno obnašati u narednom periodu.

“Ono što turski parlament razlikuje od parlamenata u drugim zemljama je to što ima epitet gazijskog parlamenta. Ovaj parlament nije radio samo kao zakonodavno tijelo, već je učestvovao i rukovodio borbu za nezavisnost u periodu prvog saziva u kojem je bio i Mustafa Kemal Ataturk. I prilikom izdajničkog pokušaja puča 15. jula 2016. godine turski parlament je drugi put pokazao da je gazijski parlament. Kao predstavnik naroda, parlament je u punom sazivu stao nasuprot izdajnika i pučista“, kazao je Sentop.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA