12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Vijeće ministara usvojilo odluku o uvođenju 4G mreže u BiH

Ovu informaciju novinarima je saopštio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

– Pojednostavljeno kazano, riječ je o 4G mreži. Operateri su dužni osigurati pokrivanje minimalno 90 posto teritorije BiH i 98 posto ključnih putnih pravaca u BiH – rekao je Zvizdić.

Svaki od telekom operatera je u budžet BiH na ime dodijeljene dozvole dužan uplatiti naknade u visini od 17,5 miliona KM, u pet jednakih rata, u periodu od 2019-2023. godine.

- OGLAS -

Za period trajanja ovih dozvola, u narednih 15 godina, budžet BiH će u konačnici inkasirati oko 300,8 miliona KM.

– To znači da će godišnje na raspolaganju budžet institucija BiH imati negdje oko 23,7 miliona KM – pojasnio je Zvizdić.

Kako je rekao, danas je usvojen i Prijedlog sporazuma o sniženju cijena roaminga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama u regionu Zapadnog Balkana, koji je upućen Predsjedništvu BiH da ga razmotri i odobri.

Potpisnik sporazuma će biti zamjenik ministra prometa i komunikacija, a sporazum će, kada ga Predsjedništvo odobri, biti potpisan na Digitalnom samitu u Beogradu koji će biti održan 4. i 5. aprila.

– Realizacija ovog sporazuma počinje 1. jula ove godine. Cijene roaminga će u prvojk fazi biti smanjene za 80 posto a 2021. godine će biti potpuno ukinute na teritoriji Zapadnog Balkana, poslije čega idemo na smanjenje roaming usluga sa članicama EU – pojasnio je Zvizdić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA