12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Amerikancima će od 2021. trebati viza za EU

Američki državljani koji budu putovali u neku od zemalja Evropske unije od 2021. će morati imati vizu.

Evropska unija jučer je objavila da će putnici iz SAD-a trebati novu vrstu vize, koja će nositi skraćenicu ETIAS, da posjete evropski šengenski prostor koji obuhvaća 26 zemalja EU koje nemaju međusobne granice i dopuštaju slobodan prolazak ljudi i roba.

Trenutno državljani SAD-a mogu putovati 90 dana unutar EU bez vize.

- OGLAS -

Da bi aplicirali za ETIAS, građani SAD-a trebat će važeći pasoš, e-mail, te kreditnu ili debitnu karticu, objavila je EU. Maloljetnici će trebati samo obični pasoš.

EU je objasnila da ETIAS viza vrijedi tri godine i da omogućava Amerikancima ulazak u šengensku zonu koliko god puta žele.

Ključni razlog uvođenja viza Amerikancima je spor EU-a sa Sjedinjenim Američkim Državama, koje odbijaju ukinuti vize građanima Bugarske, Hrvatske, Kipra, Poljske i Rumunije.

U 2016. Evropska komisija je zatražila od SAD-a da omogući isti bezvizni režim za svojih pet članica jer EU regulativa podrazumijeva isti tretman za sve zemlje članice.

Komisija je bila sklona pričekati kraj Trumpovog mandata da SAD ukine vize zemljama među kojima je i Hrvatska, ali je Evropski parlament u junu 2018. izglasao uvođenje viza za državljane SAD-a, prenosi Index.hr.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA