15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Kristina Ćavar mostarskoj publici predstavila svoj ‘Conjuctio Magna’

Akademska slikarica Kristina Ćavar predstavila se mostarskoj publici s 40 minijatura izrađenih u ciklusu “Conjuctio Magna”.

– Ove minijature rađene su u kombiniranim tehnikama. Rabila sam olovke, bojice, sprej, akril i sve drugo što mi je došlo u ruke u određenom trenutku. Format minijature mi paše jer u jednom trenutku mogu tretirati tri-četiri mala formata i onda se vraćati i ponovno, slojem na sloj pokušavati naći taj neki vizualni zvuk, nešto što mi je zatitralo i što bi se moglo dobro uklopiti u priču “Conjuctio Magna” – kazala je umjetnica na otvaranju izložbe.

Pojasnila je da je “Conjuctio Magna” termin koji su koristili srednjovjekovni astronomi za betlehemsku zvijezdu.

- OGLAS -

– Ovih 40 sličica je, zapravo, traganje za tom tajnom, neiskazanim otajstvom, jer još uvijek se ne zna što je bila betlehemska zvijezda. Imamo samo nekoliko hipoteza i onda sam ja kroz tu priču pokušala pronaći sebe, neki svoj vizualni izričaj i tako je nastala ova moja izložba – dodala je Ćavar.

Izložba “Conjuctio Magna” dio je Napretkovog tjedna kulture, koji se od 9. do 14. ožujka održava u Mostaru.

Po riječima dopredsjednika Hrvatskog kulturnog društva (HKD) Napredak – Glavne podružnice Mostar Miroslava Landeke, u pet dana trajanja manifestacije mostarska publika imat će priliku uživati u glazbenom, likovnom i književnom programu.

– Nadam se da će Napretkov tjedna kulture postati tradicionalan i da ćemo već sljedeće godine imati bolji i bogatiji program. Nadamo se pozitivnim reakcijama javnost i našeg članstva – dodao je Landeka.

Kristina Ćavar rođena je 1985. u Doboju. Osnovnu školu završila je u Žepču, opću gimnaziju u Katoličkom školskom centru “Don Bosco” u istom gradu, a na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu diplomirala je 2008. u klasi prof. Ante Kajinića, slikarski odjel.

Poslijediplomski studij Ars sacra na širokobriješkoj akademiji završila je 2010. kod istog profesora.

Članica je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine, Društva hrvatskih likovnih umjetnika Federacije BiH, Udruženja likovnih umjetnika EN FACE te Udruženja likovnih stvaralaca Šabac, Srbija. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja za umjetnički rad.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA