7.7 C
Sarajevo
18.04.2024

Borjana Krišto obrazložila prekid sjednice, SNSD iznio razloge

“Nije bilo predstavnika srpskog naroda iz Republike Srpske, nije bilo uslova za odlučivanje. Zbog neprisustva svih članova Kolegijuma nije bilo moguće tumačenje Poslovnika o radu Predstavničkog doma. Mislim da nije dobro da Predstavnički dom zasijeda u ovakvim okolnostima“, kazala je Krišto novinarima nakon što je sjednica prekinuta.

Na sjednicu su došla 22 poslanika, što je bilo dovoljno za kvorum za rad, ali nije došao niko od poslanika iz RS.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDA Adil Osmanović rekao je da taj Klub bio spreman da učestvuje na sazvanoj vanrednoj sjednici.

- OGLAS -

“S obzirom na to da je ozbiljan problem migrantska kriza, očekivali smo da se vodi rasprava i da proisteknu zaključci koji bi doprinijeli tome da se uozbilje sve institucije, odnosno svi nivoi vlasti u BiH. Smatramo da teret migrantske krize treba rasporediti na općine, kantone, entitete i državu”, naveo je Osmanović.

On je kazao da mu je žao što niko iz RS nije došao na sjednicu, osim njega, što je rezultiralo nemogućnošću usvajanja bilo kakvih zaključaka.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac ocijenio je da nije bilo političkih uslova za održavanje današnje hitne sjednice Predstavničkog doma.

Istaknuo je da predstavnici ove partije u državnim institucijama ne prihvataju činjenicu da još uvijek nije uspostavljena jasna pozicija i opozicija unutar Predstavničkog doma BiH, pojašnjavajući da ministri koji su sada u Vijeću ministara nisu izabrani za te funkcije.

” Dok se ne završi imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH koji će biti odraz volje birača na prethodnim općim izborima niti jedan od dva doma PSBiH nemaju šta raditi. Ne odustajemo od tog stava i dok se ne implementiraju izborni rezultati nećemo učestvovati u radu”, rekao je on.

Na pitanje novinara da li bi bilo dobro da poslanici ne primaju platu dok ne budu otpočeli rad, Košarac je samo kratko kazao da ta ideja nije loša.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA