Vijesti
Saradnja EUFOR-a i OS BiH na visokom nivou: Obučeno preko 5000 vojnika za mirovne operacije Velika stvar
# EUFOR

Načelnik štaba EUFOR-a brigadni general László Szabó i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić danas su potpisali Plan obuke i saradnje za 2020. godinu.

Ovim se pokazuje namjera EUFOR-a i OS BiH da nastave svoje dugogodišnje partnerstvo i kontinuirano nastoje ostvariti poboljšanja izvodeći zajedničku obuku kroz širok spektar scenarija.

Oružane snage Bosne i Hercegovine (OS BiH) ostvarile su proteklih godina veliki napredak i dostigle visok nivo znanja i iskustva potreban za organiziranje individualne obuke samostalno i na bilateralnom nivou sa EUFOR-om.

EUFOR-ov Odjel za obuku i osposobljavanje je 2018. g. dostigao svoj cilj, a to je samoodrživ sistem obuke OS BiH.

Tokom godina obučeno je preko 5.000 pripadnika OS BiH, uglavnom za mirovne operacije. Program Odjela za obuku i osposobljavanja bio je u potpunosti uspješan i OS BiH koje su nekad bile potrošač sigurnosnih usluga postale su poštovan i vjerodostojan pružatelj sigurnosti.

Građani BiH prepoznaju ovu promjenu i prema posljednjim istraživanjim koja su provedena na teritoriji cijele države, OS BiH su institucija BiH kojoj se najviše vjeruje. U mirovnim misijama u Iraku, Kongu i Afganistanu one sarađuju sa međunarodnim partnerima na postizanju strateških rezultata.

Kao nastavak svojih snažnih veza, danas su EUFOR i OS BiH potpisivanjem ovog Plana obuke i saradnje za 2020. g. ponovo pokazali posvećenost nastavku bliske saradnje i kombinirane obuke.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.