Vijesti
Sarajlić: Brisel očekuje da se što prije formiraju Vijeće ministara i Vlada FBiH Asim Sarajlić učestvovao je danas na okruglom stolu visokog nivoa sa novim predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Marijom Sasolijem i komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljim.
# Fena

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Asim Sarajlić učestvovao je danas na okruglom stolu visokog nivoa sa novim predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Marijom Sasolijem i komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljim.

Nakon toga Sarajlić je učestvovao i u diskusiji o trenutnim izazovima i izgledima za proširenje EU u budućnosti, na kojoj su učestvovali evropski parlamentarci i lideri parlamentarnih grupa iz zemalja Zapadnog Balkana.

- Zvaničnici institucija EU su vrlo jasno poručili da su otvorena vrata za integraciju Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju. Očuvanje kredibilne perspektive za članstvo u EU ostaje od strateškog značaja za nas, i u tom smislu dobili smo vrlo dobre poruke – kazao je Sarajlić.

Po njegovim riječima, druga ključna poruka jeste poziv da se u Bosni i Hercegovini uspostavi vlast na svim nivoima, bez ikakvih uslovljavanja i odgađanja.

- Evropska komisija očekuje nastavak reformi i implementaciju preporuka iz Mišljenja EK. Ključna pretpostavka za to je uspostavljanje demokratskih i funkcionalnih izvršnih vlasti - Vijeća ministara i Vlade Federacije, koje mogu preuzeti odgovornost za provođenje reformi – naveo je Sarajlić, saopćeno je iz Stranke demokratske akcije.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.