5 C
Sarajevo
25.04.2024

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović vraćen na Medicinu

Danas se odvijala prava drama na relaciji Porezna uprava Federacije BiH – Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, a sve oko konačnog povratka prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića na posao na Medicinski fakultet u Sarajevu.

Naime, prof. Gavrankapetanovića je Medicinski fakultet prijavio Poreznoj upravi FBiH počevši od 4. marta ove godine, na radno vrijeme od 30 minuta, čime mu je uspostavljen radno-pravni status u ovoj ustanovi.

Time je ispunjeno ono što od Medicinskog fakulteta mjesecima već traže UO, Senat, Ombudsmeni BiH.

- OGLAS -

No, za to da je prof. Gavrankapetanović prijavljen Poreznoj upravi niko nije znao, pa ni on sve do danas kada je savjestan službenik PUFBiH nazvao Opću bolnicu i pitao šta je sa ovom prijavom.

Jer, prof. Gavrankapetanović je bio prijavljen u Općoj bolnici puno radno vrijeme koje je, prema kolektivnom ugovoru, 7,5 sati, i njegovi advokati su još ranije predlagali Medicinskom fakultetu da im se kaže kada će oni profesora prijaviti Poreznoj upravi.

Sa tim datumom bi se onda u Općoj bolnici napravio novi ugovor o radu, prema kojem bi prof. Gavrankapetanović 7 sati radio u Općoj bolnici, a 30 minuta na Medicinskom fakultetu.

I, tako, nekoliko sati prije isteka roka, otkriveno je da je prof. Gavrankapetanović prijavljen PU, a onda su advokati vrzinom svjetlosti nastojali nadoknaditi proteklo izgubljeno vrijeme.

Maida Galijatović, advokatica prof. Gavrankapetanovića, objasnila nam je šta se sve dešavalo.

– Na kraju su nam kurirom s Medicine poslali odluku o prijavljivanju PU, napravljen je u Općoj bolnici novi ugovor i sve je uspješno završeno, kaže Galijatović.

Dakle, prof. dr. Ismet Gavranakapetanović je, nakon višemjesečnih pravnih bitki, konačno ostvario ono što mu pripada. Postao je dio nastavnog osoblja Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

A, da službenik PUFBiH nije reagovao?

Prijava Medicinskog fakulteta bi propala, jer bi ispalo da profesor puno radno vrijeme radi u Općoj bolnici!

Na sve ovo prof. Ismet Gavrankapetanović je poručio: “Meni je najvažnije da se ja vraćam svojim studentima”.

 

  
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA