Vijesti
Satler: Ostvareni su značajni iskoraci u upravljanju migracijama Najbolji primjer toga da govorimo o istinskim iskoracima su prihvatni centri u BiH, rekao je Satler
#

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić razgovarali su u utorak u Sarajevu sa šefom Delegacije Evropske unije (EU) u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH Johanom Satlerom (Johann Sattler) o planu tranzicije upravljanja migracijama na domaće vlasti. 

Tranzicija ka državnom upravljanju mješovitim migracijskim tokovima predviđa postepeni prenos odgovornosti upravljanja privremenim prihvatnim centrima i pomoći migrantima, tražiteljima azila i izbjeglicama, uz planiranu podršku EU za jačanje kapaciteta vlasti u BiH za odgovor na migracijska kretanja.

Značajni iskoraci u upravljanju migracijama

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Satler izjavo je da su u prethodnim godinama ostvareni značajni iskoraci u upravljanju migracijama.

- Razgovarali smo o temi tranzicije proces upravljanja migracijama, koji je trenutno najvećim dijelom u rukama međunarodnih partnera, i njegovim prelaskom u ruke domaćh vlasti. Najbolji primjer toga da govorimo o istinskim iskoracima su prihvatni centri u BiH. Pogledajte kako oni izgledaju na području Sarajeva, Mostaru, Unsko-sanskom kantonu. Govorimo o vrhunskim, najmoderijim kapacitetima koji nude usluge zdravstvene zaštite, psihosocijalne pomoći. Možemo biti ponosni na to - rekao je Satler.

Dodao upravljanje migracija, a nije samo tema koja se tiče BiH, već i EU.

Sprečavanje iregularnih tokova

Podsjetio je da je predsjednica EK Ursula fon der Lejen (Von der Leyen), spomenula potrebu za daljom koordinacijom sa zemljama Zapadnog Balkana na sprečavanju iregularnih tokova.

- Govorila je i o svojevsnoj zadaći da zaključimo proces proširenja sa zemljama Zapadnog Balkana. Ne bih se složio da nema pomaka na evropskom putu, da se standarni i kriterijumi mijenjaju. Dešava se suprotno. Svjedočimo svojevrsnom napretku. Rezultat je to jednim dijelom i promijenjenih geopolitičkih prilika, novih okolnosti, novog zamaha. Bosna i Hercegovina je prošle godine dobila kandidatski status, a već danas se razgovara o mogućnostima pristupnih pregovora s BiH - rekao je Satler.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.