-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

U Madridu počela UN-ova Konferencija o klimatskim promjenama

 Konferencija Ujedinjenih nacija (UN) o klimatskim promjenama 2019. (COP25) počela je u Madridu uz učešće predstavnika iz 196 zemalja, javlja Anadolu Agency (AA).

COP25  ima zadatak utvrditi da se UN-ova Konvencija o klimatskim promjenama i Pariski sporazum implementiraju na pravi način.

Konferencija koja se organizira pod sloganom “Vrijeme je za djelovanje“ prvobitno je trebala biti organizirana u Čileu, ali je zbog dešavanja u toj zemlji odlučeno da bude održana u Španiji.

- OGLAS -

Na konferenciji je govorila predsjedavajuća Konferencije ministrica okoliša Čilea Carolina Schmidt.

”U Čileu i ostatku svijeta suočavamo se s krizama koje se tiču okoliša i društva. Da bismo ih riješili, trebamo se vratiti vrijednostima koje nas ujedinjuju kao društvo. ‘Vrijeme je za djelovanje’ zapravo nije slogan, nego potreba da se snosi ekonomska, društvena i moralna odgovornost”, smatra Schmidt.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres smatra kako su nedovoljne aktivnosti na zaustavljanju klimatskih promjena.

Smatra kako je globalno zagrijavanje došlo do jedne tačke s koje povratak nije moguć.

”Moramo zaustaviti rat protiv prirode“, rekao je Guterres.

Podsjetio je kako su globalno zagrijavanje i nivo mora dosegli rekorde u posljednjih pet godina, da se glečeri otapaju, a bioraznovrsnost je pod prijetnjom.

”Zagađenost zraka povezana s klimatskim promjenama uzrokovala je smrt sedam miliona ljudi. Čovječanstvo se borilo protiv prirode, sada se nalazi pred napadom“, rekao je Guterres.

Jedan od učesnika konferencije i ministar okoliša i urbanizma Turske Murat Kurum koji se na marginama konferencije sastao s Guterresom.

Zemlje koje učestvuju na COP25, tokom konferencije koja će trajati do 13. decembra, ističu kako je potrebno govoriti o obećanjima za ispunjenje obaveza propisanih Pariskim sporazumom iz 2015, dok aktivisti vjeruju da to neće biti dovoljno i da je potrebno donijeti nove odluke.

Učešće na konferenciji najavila je i 16-godišnja švedska aktivistica Greta Thunberg koja će katamaranom preći preko Atlanskog okeana i sutra doputovati u Portugal.

Očekuje se da će se Thunberg sastati s gradonačelnikom Lisabona Fernandom Medinom.

Thunberg bi iz Lisabona u Madrid trebala doći vozom ili električnim automobilom, a očekuje se da će u grad doputovati u četvrtak.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA