20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Završeno suđenje ‘Štajerskoj straži’, izricanje presude u petak

Zaključnim govorima dvojice optuženih u utorak je pred okružnim sudom u Mariboru završeno suđenje Andreju Šišku i Mateju Lesjaku, članovima paravojne “Štajerske straže”, organizacije koja je, prema optužnici, prošle jeseni na postrojavanju svojih stotinjak članova poticala na nasilnu promjenu ustavnog poretka i prijetila državnom vrhu.

Izricanje nepravomoćne presude sutkinja Vanja Verdel Kokol najavila je za petak, a obojici optuženih prijeti zatvorska kazna.

Za prvooptuženog Andreja Šiška, nekadašnjeg vođu navijačke skupine nogometnog kluba Maribor i osnivača stranke Ujedinjena Slovenija tužiteljstvo je zatražilo bezuvjetnu kaznu od 16 mjeseci zatvora, a za drugooptuženog Lesjaka kao suučesnika i pomagača 8 mjeseci uvjetno, prenosi Hina.

- OGLAS -

Šišku, osobi živopisne biografije i ranije već osuđivanom za djela nasilja na teret se stavlja da je govorom i postrojavanjem svoje paravojne postrojbe, među kojima je bilo i naoružanih ljudi, u rujnu prošle godine pozivao na nasilno svrgavanje demokratski izabrane vlasti i nasilnu promjenu ustavnog poretka, te da je prije toga –  još u siječnju 2018. – jednom  verbalno prijetio tadašnjem predsjedniku vlade Miri Ceraru, prenosi Fena.

Postrojavanje Štajerske straže prošle bi jeseni, u atmosferi pred redovne lokalne izbore na kojima se Šiškova stranka kandidirala za ulazak u mariborsko gradsko vijeće, prošlo gotovo nezapaženo da on nije organizirao snimanje postrojavanja i kasnije snimku postavio na društvene mreže, nakon čega su reagirali policija i tužiteljstvo.

Šiško i Lesjak su u svojim završnim govorima na kraju suđenja negirali da su poticali svoje ljude na promjenu ustavnog poretka i prijetili državnom čelništvu, dok je njihova obrana za tadašnje događaje navela da se radilo o namjernoj “političkoj provokaciji” kako bi stranka Ujedinjena Slovenija postala medijski vidljiva jer su je do tada vodeći mediji ignorirali.

Šiško je kazao da je govorom u šumi uz austrijsku granicu svoju Štajersku stražu samo pozvao da pomogne u promjenama tako da izađe na izbore, te da se organizira kako bi mogla “pomagati u obrani države” od migranata.

“Pomoć u obrani države je naša dužnost, a sve snimke u kojima sam navodno ugrožavao sigurnost države još su uvijek dostupne iako sam ja više od 6 mjeseci u pritvoru”, kazao je Šiško, dodavši kako je uvjeren da je riječ o montiranom političkom procesu protiv njega osobno i da ga žele iskoristiti kako bi se drugi koji su na sličan način kritični prema vlastima utišali.

Suoptuženik Lesjak, nekadašnji član mladeži Slovenske demokratske stranke (SDS) koji se brani sa slobode kazao je da nije kriv i da je samo snimao nastup Šiškove postrojbe, te to kasnije objavio na mrežama.

“Ja sam samo osigurao medijsko pokrivanje tog događaja. Snimanje nekog postrojavanja koje nije bilo zabranjeno ne može u slobodnom društvu biti proglašeno nezakonitim”, kazao je Lesjak.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA