11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Đurić: Nije legalno ukidanje granice između Kosova i Albanije

 
“Upozoravam odgovorne u međunarodnoj zajednici da se ubrzana eskalacija tenzija, izazvana šovinističkom euforijom Prištine, mora zaustaviti. Sve ozbiljne posljedice koje mogu da proisteknu iz njihovog nečinjenja biće u punoj mjeri njihova odgovornost”, naveo je Đurić u saopštenju.

Prema njegovim riječima, ukidanje prelaza i kontrola predstavljalo bi grubo kršenje međunarodnih obaveza Prištine sa potencijalno nesagledivim posljedicama.

Đurić je naglasio da je svako politikantsko divljanje, poput ovog, samo stvaranje plodnog tla za nove sukobe i udaljava region od rješenja.

On je naveo da bi međunarodna zajednica morala da podsjeti Prištinu i Tiranu da je granica Srbije sa Albanijom dugačka 111 kilometara, te da prema Rezoluciji 1244 nije definisano ukidanje prelaza prema Albaniji, već je propisano prisustvo državnih organa Srbije na njima.

- OGLAS -

Premijer samoproglašenog Kosova Ramush Haradinaj objavio je jučer na svom Facebook profilu da više ne postoji granica Kosova prema Albaniji, te da će imati samo jednu zajedniču stanicu, a da će se u martu ući u fazu potpunog uklanjanja granice na osnovu šengenskih principa.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA