Vijesti
Schmidt obavijestio Dodika o tehničkim izmjenama Izbornog zakona, član Predsjedništva BiH mu uzvratio uvredama! Dodik je ponovo počeo vrijeđati Schmidta, nazivajući ga diktatorom.
#

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik odgovorio je na pismo koje mu je jučer poslao visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt u kojem ga obavještava o nametanju tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH koje su donesene jučer.

Dodik je potvrdio da je u njegov kabinet dostavljeno pismo koje datira od 27. jula, u čijem je prilogu Odluka o donošenju izmjena i dopuna u vezi sa Izbornim zakonom BiH.

Kako su rekli, "ovo pismo smatraju provokacijom" i pozivaju se na stav institucija RS-a, kao i stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, prema kojem Schmidt nije izabran po Aneksu 10. koji je, kako navode, jedini izvor legitimnog mandata visokog predstavnika.

O legitimitetu mandata visokog predstavnika Schmidta

"Nemate ovlaštenja ni po Aneksu 10. Niste dobili saglasnost RS-a kao strane potpisnice Aneksa 10. Također, podsjećamo i da svi dosadašnji visoki predstavnici, a posebno Vi koji to niste, nisu imali i nemaju izvršna i naredbodavna ovlaštenja, posebno ne zakonodavna. Iz ovog Aneksa 10, koji je jedini izvor legitimnog mandata visokog predstavnika, ne proizlazi donošenje zakona i drugih propisa umjesto legalnih i legitimnih organa entiteta i institucija BiH. Do sada ste (svi raniji visoki predstavnici, a i Vi, građanine Schmidt) nelegalno, nelegitimno, neustavno i antidejtonski nametali zakone, mijenjali entitetske ustave, 'zamrzavali' bankovne račune stranaka i građana, ukidali nižestepene sudske odluke, zabranjivali građanima imenovanje na političke funkcije, smjenjivali funkcionere na najvišem političkom nivou", stoji u Dodikovom pismu koje je uputio Christianu Schmidtu.

U nastavku je Dodik ponovo počeo vrijeđati Schmidta nazivajući ga diktatorom, rekavši: "Vaša samoprigrabljena diktatorska ovlaštenja su suprotna ljudskim pravima, ličnim i političkim pravima posebno. Vi rušite princip vladavine prava, Vi ste iznad zakona, iznad Ustava, iznad sudskih odluka, iznad političkih odluka, a posebno iznad odluka donesenih demokratskim procedurama u organima vlasti, posebno organa predstavničke, narodne demokratije u kojima se usvajaju zakoni", kazao je. 

"Pokazujete prezir prema ovim osnovnim principima, nanosite ogromnu štetu pravnoj i političkoj kulturi. Vi ste negacija svega, posebno negacija pojma države koju 'tako braneći' gazite do dna, da ona više u ustavnopravnom i smislu konstitucionalnih elemenata, a suvereniteta posebno, ne postoji. Vaša, građanine Schmidt, posljednja odluka u vezi sa Odlukom kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine to samo potvrđuje i gurate sve u blato iz koga se teško može izaći", naveo je Dodik.

Dodik je potom ponovo nastupio uvredljivim tonom, koji se odnosio na Schmidta lično rekavši da je "BiH sa visokim predstavnikom, a sa Vama (Schmidtom, op. a.) posebno, postala nesuverena, neefikasna, kvazidržava, protektorat modernog doba, koja krši ljudska prava i slobode konstituttivnih naroda i građana".

Inkvizicijski karakter ovlaštenja

"Vaša, nazovimo 'odluka', kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine ide i korak dalje. Vi udarate svom silinom na ono što predstavlja volju naroda koja se ostvaruje preko izabranih predstavnika u organima vlasti. Po vama je način na koji građani slobodno i neposredno biraju svoje predstavnike samo onaj način koji Vi odredite i Centralna izborna komisija BiH, kojoj dajete sudska i izvršna ovlaštenja inkvizicijskog karektera. Vi čak dajete i političke smjernice kojima usmjeravate ton kampanje, pri čemu ste samo zaboravili i navesti za koga da se glasa na 'slobodnim, demokratskim, – ohaerovskim' izborima. Pri tome već najavljujete, a i možete jer je ovo Vaša država, ustavne i izborne reforme nakon izbora", dodao je Dodik.

U nastavku je Schmidta optužio da manipuliše izborima rekavši, da on, a ne narod koji bi trebalo da bira one za koje misli da će najbolje vršiti vlast i njih predstavljati, pokušava usmjeravati izbornu volju.

"Vi rušite i gazite sva prava, a biračko pravo je jedno od osnovnih ličnih i političkih prava. Izborni sistem u svakoj suverenoj državi je dio općeg političkog i ustavnog sistema, u njemu su izraženi osnovni ustavni principi i sam politički oblik određenog društva, koji je složeniji i komplikovaniji u složenim pluralnim državama kao što je Bosna i Hercegovina", ističe Dodik.

Postojanje pravne države

Pismo je zaključio redovima u kojima je praktično sve probleme s kojima se BiH suočava pripisao upravo Christianu Schmidtu.

"Vi rušite i princip vladavine prava koji podrazumijeva postojanje pravne države koja je potčinjena pravu, i to u totalitetu, što znači da svi akti koje donosi samo država (ne samo Ustav i zakoni) moraju biti pravni, a ne politički i ideološki, a posebno ne ohaerovski. Vi rušite i princip pravne države koja treba da vrši vlast na osnovu sopstvenih zakona, a ne ohaerovskih, građansko - Schmidtovih. Vi rušite i principe ustavnosti i zakonitosti koji su osnovni principi ustavnog sistema svake državne zajednice u kojoj postoji ustav, kao bitni instrumenti ostvarivanja vladavine prava. Vi niste samo neovlašteni građanin Schmidt, Vi ste rušitelj velikog kalibra i, molimo Vas, idite kući; ugasite svjetlo", zaključio je Dodik.

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.