13.8 C
Sarajevo
20.04.2024

Ivanić: Stabilnost ključnih makroekonomskih veličina velika prednost BiH

Veoma je značajno da se skupovi kao što je Investicijska konferencija Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), najavljena za početak maja u Sarajevu, održavaju u Bosni i Hercegovini jer su oni više nego rijetki, ističe dugogodišnji profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci, doktor ekonomskih nauka Mladen Ivanić.

– Glavni problem je loš imidž BiH koji postoji u svijetu. Ozbiljni investitori nemaju namjeru da ulaze u takve zemlje i zato mi u suštini i nemamo investicija već dugi niz godina ili bar nemamo ozbiljnijih investicija. No, mislim da će Investicijska konferencija EBRD-a u Sarajevu biti jedan veliki i zanimljiv događaj. Te šanse koje se nude treba iskoristiti – upozorava Ivanić.

Bosna i Hercegovina je, naglašava Ivanić, mala zemlja, pa je i njena privreda mala. Smatra da su razvojne šanse BiH, između ostalog, i segmenti koji će biti u fokusu Investicijske konferencije EBRD-a u Sarajevu, kao što su informacione tehnologije (IT), turizam, poljoprivreda, mala i srednja preduzeća.

- OGLAS -

– Sigurno da su to sve sektori koji nude brojne šanse za razvoj. U sektoru informacionih tehnologija (IT) su mladi i obrazovani ljudi, dobri programeri. Naravno, tu je i turizam, ali za to, za ozbiljnije privlačenje ljudi morate ponuditi osjećaj sigurnosti – cijeni Ivanić.

Kao jednu veliku prednost BiH, ističe stabilnost ključnih makroekonomskih veličina.

– Naime, u našoj zemlji je PDV jedan od najnižih i sigurno se neće u nekom kratkom roku mijenjati. S druge strane, tu je i stabilna valuta. U suštini mi imamo evro samo sa domaćim naznakama, jer je bh. valuta vezana za evro i stabilna je. Još jedna naša velika prednost je i bankarski sistem koji je potpuno primjeren i potpuno dio normalnog evropskog bankarskog sistema – smatra Ivanić.

Što se tiče prednosti BiH, komparativnih, kako kaže Ivanić, evidentno je da je to sve ono što je bazirano na drvetu.

– Jer, drvo jeste naša prirodna prednost. I to je stvar koju treba iskoristiti, ali što je moguće sa višim stepenom prerade. Industrija namještaja i čitav drugi niz stvari mogli bi biti naše komparativne prednosti uz uslove prvenstveno političke stabilnosti i bezbjednosti – stava je Ivanić.

Upravo će drvna industrija, zajedno sa drugim strateškim industrijama naše zemlje, biti promovisana u sklopu Godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD-a, koji će 7., 8. i 9. maja ove godine, biti održan u Sarajevu. Procjenjuje se da će BiH ovim povodom ugostiti više od 2.000 predstavnika međunarodne poslovne zajednice, investitora, visokih vladinih zvaničnika (guverneri EBRD-a, ministri finansija, ekonomije, trezora ili Centralne banke) te predstavnika organizacija civilnog društva.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA