17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Gudeljević: Važno ostvarivanje univerzalne brige o sveopćoj zdravstvenoj skrbi

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević, na poziv regionalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Hansa Klugea, sudjelovala je putem video linka zajedničkom sastanku ministara zdravstva zemalja zapadnog Balkana o približavanja zdravstvenih sistema zemalja zapadnog Balkana i Evropske unije.

Gudeljević je informirala sudionike konferencije da Ministarstvo civilnih poslova BiH, već dugo, u koordinaciji s entitetskim ministarstvima zdravlja i Odjelom za zdravstvo i ostale usluge Brčko Distrikta, radi na unapređenju zdravstvenih sistema u BiH. 

– Zajedničkim aktivnostima Ureda Svjetske zdravstvene organizacije za BiH i nadležnih institucija u BiH definiraju su prioritetne aktivnosti koje se provode kroz Dvogodišnji sporazum o suradnji između BiH i Regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije za Europu – naglasila je ministrica Gudeljević.

- OGLAS -

Istakla je da aktualna situacija u vez s pandemijom koronavirusa sve podsjeća na važnost ostvarivanja univerzalne brige o sveopćoj zdravstvenoj skrbi.

Gudeljević je svoje obraćanje završila riječima da su zdravstveni prioriteti definirani kroz program “Zajednička aktivnost za bolje zdravlje u Evropi”, a riječ je o sljedećim prioritetima:  zdravstvena sigurnost, jačanje kapaciteta u području međunarodnih zdravstvenih propisa, digitalizacija zdravstvenih sistema posebno u kontekstu zdravstvenog izvještavanja, te zdravstvenog aspekta zaštite životne sredine.

Sastanku s ministrima zdravlja/zdravstva zemalja zapadnog Balkana o temi približavanja zdravstvenih sistema zemalja zapadnog Balkana i Evropske unije sudjelovali su i ministri zdravlja Albanije, Republike Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA