Vijesti
SDA, SBiH i SDP potpisali zajedničko djelovanje u Brčkom Brčanske organizacije SDA, Stranke za BiH, SDP-a i nezavisni zastupnik Alija Denjagić potpisali su danas Sporazum o zajedničkom učešću i djelovanju u formiranju skupštinske većine u Skupštini Brčko distrikta.
# Vijesti.ba
Brčanske organizacije SDA, Stranke za BiH, SDP-a i nezavisni zastupnik Alija Denjagić potpisali su danas Sporazum o zajedničkom učešću i djelovanju u formiranju skupštinske većine u Skupštini Brčko distrikta.
 

S obzirom da će srpske stranke, zahvaljujući osvojenim mandatu više, imati poziciju gradonačelnika, pozicija predsjedavajućeg Skupštine pripašće onome ko ima većinu u probosanskom bloku. Današnjim sporazumom tu poziciju sa 9 mandata osiguraće SDA, SBiH, SDP i nezavisni kandidat Denjagić.

Inače, na lokalnim izborima SDA je 5 osvojila 5 mandata, SBB 2, SBIH 2, NIP 2, te SDP i NS 1.

U Sporazumu se navodi sljedeće:

"Polazeći od jasno izražene izborne volje građana Brčko distrikta BiH na lokalnim izborima održanim 15. novembra 2020. godine;

Svjesni teškog ekonomsko-socijalnog stanja dodatno usložnjenog usljed posljedica pandemije COVID-19 koja prijeti započetom razvoju privrede, ali i uzrokuje i zastoj reformskih procesa, privrednu stagnaciju, rast nezaposlenosti i opću nesigurnost građana;

Odlučni u namjeri da damo doprinos uspostavi stabilne skupštinske većine u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine koja će intenzivirati provođenje neophodnih reformi isključujući svaku neprimjerenu i neproduktivnu polemiku o pitanjima koja se tiču integriteta Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, narušavanja međuetničkih odnosa, mira i stabilnosti;

Spremni da hitno formiramo zakonodavnu i izvršnu vlast u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine koja će se prioritetno usmjeriti na rješavanje svakodnevnih životnih pitanja građana i koja će svim građanima, bez obzira na njihovu etničku pripadnost ponuditi odgovorno upravljanje, vladavinu prava, sigurnost i prosperitet".

Potpis na ovaj dokument stavili su predsjednik Organizacije SDA Brčko distrikta Esed Kadrić, predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta Zijad Nišić, predsjednik Organizacije SDP Brčko distrikta Esad Atić i nezavisni zastupnik Alija Denjagić.

(Vijesti.ba)

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.