Vijesti
SDP podržao izvorni tekst na spomeniku na Kazanima: Ne može se zločin pripisati Armiji BiH Iz Predsjedništva KO SDP BiH Sarajevo rekli su da čvrsto stoje uz gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić, kao i gradske vijećnike u namjeri da se konačno podigne spomen-obilježje ubijenim žrtvama na Kazanima, sa tekstom kakav je predložen u Nacrtu.
#

Kako su rekli, ponosni su na činjenicu što je gradonačelnica uložila napore i održala svoje obećanje, te u svega nekoliko mjeseci učinila korake na koje se čekalo toliko godina.

"Izražavamo posebno zadovoljstvo što je konačno došlo do realizacije inicijative kojoj je SDP dosljedan više od deceniju. Naš pokojni Svetozar Pudarić je ovu temu u javni prostor donio još u vrijeme dok je bio zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, a kada je postao potpredsjednik FBIH, 2011. godine, i zvanično je pokrenuo pitanje izgradnje spomen-obilježja na Kazanima. Prvi je zvaničnik koji je položio cvijeće na Kazanima i odao počast ubijenim sugrađanima", kažu iz SDP-a.

Dodali su da predstavnici SDP-a u institucijama vlasti dugi niz godina su se za ovu inicijativu borili i nisu dozvolili da padne u zaborav.

"Spomen-obilježje na Kazanima svojim izgledom i tekstom mora odražavati pijetet prema ubijenim sugrađankama i sugrađanima. Tekst mora biti u okviru pravosnažno donesenih presuda, te nikako ne smije ostavljati prostor za manipulaciju brojem žrtava, karakterom rata, niti ulogom Armije RBiH, koja je smogla snage u jeku agresije i opsade ovoga grada razračunati se sa malim brojem nečasnih u svojim redovima", dodaju iz SDP-a.

Istakli su da najoštrije osuđuju relativiziranje zlodjela za koje postoje pravnosnažne presude za 14 izvršilaca svirepih ubistava, razbojništva, mučenja i zlostavljanja.

"Najoštrije osuđujemo svaki pokušaj pripisavanja ovih zlodjela Republici Bosni i Hercegovini, Armiji RBiH ili Desetoj brdskoj brigadi koje su se obračunale sa počinocima, osudile ih i tako se odrekli njih i njihovih zlodjela još za vrijeme opsade Sarajeva i agresije na BiH", ističu iz ove stranke.

Zaključili su da ih žalosti nas što svjedoče pokušajima da se fokus sa hrabrog, plemenitog i civilizacijskog čina pomjeri na druge terene.

"Pozivamo sve svjesne i savjesne političke i druge snage u cijeloj Bosni i Hercegovini da obilježe mjesta stradanja svih civila u periodu 1992-1995, u prvom redu ona mjesta za koje je posredstvom domaćih i međunarodnih sudova dokazano stradanje, da odaju počast žrtvama u skladu sa donesenim presudama i da na taj način pošalju poruku i pouku generacijama koje dolaze", zaključuju u SDP-u.

Podsjećamo, prijedlog da na Kazanima bude podignuto spomen-obilježje uputila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, a dogovoreno je da će grad Sarajevo preuzeti sve aktivnosti na podizanju ovog spomen-obilježja, uključujući finansiranje postavljanja.

Na spomeniku će, prema prijedlogu, pisati: "Zauvijek ćemo se, s tugom i poštovanjem, sjećati naših ubijenih sugrađana".

Ispod su navedena imena žrtava, prenosi Klix.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.