12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Košarac: Prvo definirati većinu, pa održati sjednicu

Predsjedavajući Kluba Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac potvrdio je za „Dnevni avaz“ da je taj klub uputio zahtjev Kolegiju Predstavničkog doma BiH, koji zasjeda danas u Sarajevu, da se odgodi za sutra zakazana sjednica Predstavničkog doma.

– Očekujem da će Kolegij prihvatiti naše stavove o tome da je, prije svega, neophodno definirati ko je skupštinska većina i da će sjednica biti otkazana. Jer je neophodno prvo omogućiti proces izbora predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, jer su probijeni i za to zakonom definirani rokovi. Naravno, SNSD ne odustaje od rada u komisijama Predstavničkog doma te u radu zajedničkih komisija. Naša kvota u tim komisijama je veoma jasna i mi ćemo definitivno participirati u radu tih tijela onda kada bude definirana ta skupštinska većina koja treba vršiti vlast na nivou BiH – kaže Košarac.

Košarac ističe i da je neophodno što prije formirati Vijeće ministara BiH, jer on kaže da je nedopustivo, a čak i neustavno, da Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, te ministri Mirko Šarović, Dragan Mektić i Adil Osmanović istovremeno budu i ministri i poslanici.

- OGLAS -

– Kada bi se formirala ta stalna tijela, onda bi Zvizdić, Šarović, Osmanović i Mektić glasali o zakonima koje predlažu ili koje provode. Na današnjoj sjednici Kolegija Zvizdić bi se trebao izjasniti o Zakonu o akcizama kao zakonodavac i kao zamjenik predsjedavajuće Doma. To je jedna apsurdna situacija koja nigdje nije prisutna u regionu. Ako oni misle da je to rješenje za ovu zemlju, neka i to urade, ali mi mislimo da nije – ističe Košarac.

Također, Košarac smatra da je neophodno što prije uspostaviti vlast na državnom nivou kako bi profunkcionirala Zajednička komisija za nadzor nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA) BiH, koja je u blokadi od jula 2017. godine.

– I tu je BiH jedina zemlja u regionu koja nema parlamentarni nadzor nad OSA-om. To nije dobro. SDA i SDS su očigledno željeli da se OSA dovede u ovu situaciju, što je loše za čitavu ovu zemlju. To nije benigna agencija, takve agencije su veoma važne i u regionu i u svijetu. Očigledno je da je OSA služila za političke obračune u BiH, kako protiv institucija RS tako i u FBiH protiv onih koji ne misle kao Bakir Izetbegović. Tu agenciju treba staviti u okvire zakona. Mora imati parlamentarni nadzor i biti u funkciji općih potreba, a ne političkih i stranačkih, kao što je sada slučaj sa SDA.

Na konstataciju da su, uprkos trenutnim uvjetovanjima između SDA i SNSD-a, te dvije stranke ipak brzo izglasale svoje kandidate u Kolegij Predstavničkog doma PSBiH, u kojem su SDA-ov Denis Zvizdić i SNSD-ov Nebojša Radmanović, sada Košarac kaže da je on mišljenja da Kolegij treba podnijeti ostavku i da se, ukoliko se nastavi dosadašnja praksa uvjetovanja, „otvori dijalog s političkim subjektima“ i uđe u novi izbor Kolegija Doma.

Predsjedavajući Kluba SNSD-a ocijenio je i da SDA, a i Željko Komšić, kao član Predsjedništva BiH, žele osporiti izborne pobjednike iz RS na način da raznim ultimatumima nastoje da se vlast na nivou BiH ne uspostavi i da zadrže sadašnje stanje.

U tome, smatra on, pomažu im i ministri iz SDS-a i PDP-a u Vijeću ministara.

Mi smatramo da se treba riješiti stanje u FBiH i da politički subjekti iz FBiH trebaju s pobjednikom iz RS ući u vlast na nivou BiH – kaže Košarac.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA