10 C
Sarajevo
18.04.2024

Trump prijeti Iraku: Izbacite li nas, platit ćete nam milijarde dolara

Trump je jučer Iraku zaprijetio sankcijama nakon što je tamošnji parlament donio rezoluciju kojom će izbaciti sve strane vojne snage iz zemlje, javlja CNBC.

Napetosti na Bliskom istoku izmakle su kontroli nakon što je Trump pokrenuo napad na Bagdad u kojem je poginuo prvi iranski general Kasem Sulejmani.

U obraćanju reporterima Trump je rekao da će im uvesti sankcije kakve nikada nisu vidjeli te da će iranske sankcije spram njih izgledati blago.

- OGLAS -

Sankcije u slučaju otpora ili nasilja

“Imamo jako skupu zračnu bazu tamo. U nju su uložene milijarde dolara i nećemo ju napustiti ako nam ju ne isplate”, rekao je Trump.

Dodao je kako će na Irak staviti ogromne sankcije u slučaju bilo kakvog nasilja ili otpora, odnosno bilo čega što oni smatraju neprihvatljivim.

Irački parlament usvojio je rezoluciju kojom od vlade traži da izbaci strane postrojbe iz Iraka i osigura da one više ne koriste irački teritorij, vode ili zračni prostor, nakon što je SAD likvidirao iranskog vojnog zapovjednika Kasema Sulejmanija.

Rezolucije parlamenta, za razliku od zakona, za vladu nisu obvezujuće no irački premijer Adel Abdul Mahdi ranije je pozvao parlament da okonča prisutnost stranih postrojbi.

On je rekao da se provode pripreme odlaska stranih snaga iz zemlje, prema iračkoj novinskoj agenciji INA-i.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA