9 C
Sarajevo
20.04.2024

Vučić: Računamo na podršku Rusije u medjunarodnoj areni, mogu i oni da računaju na nas

“Uspeli smo u vremenu koje nije ni malo lako, sa bezbroj pritisaka da se pridružimo u stavovima protiv Moske, da zadržimo nezavisnost u donošenju odluka jer mi ne zabijamo nož u ledja prijatelja”, rekao je Vučić u intervjuu za TV Hepi.

On je naveo da je Putin uvijek imao za Srbiju razumjevanje, što se vidi po broju susreta, kao i da nikad nije uslovljavao saradnju.

“Čak mi je i rekao: Ej, ne treba to i to da radiš i sebe dovodiš u tešku situaciju, znam kakvim si pritiscima izložen”, naveo je Vučić.

On je naglasio da je Sribiji potrebna saradnja i sa Evropskom unijom i sa Rusijom, iako je to teško jer nikad neće svi biti sasvim zadovoljni.
 
“Neki Evropljani su me pred put u Rusiju pitali zašto idem  kod Putina. Pa, zato, što vi čekate po tri sata u redu, a ja ne moram”, naveo je Vučić, dodajući i da  delegacije sa Zapada “jure” po svetu kineske predstavnike da se sa njima sretnu radi ekonomske saradnje.

Govoreći o Putinu, Vučić je rekao da je uspio da podigne Rusiju pa postane “politički džin” koji se pita za gotovo sva pitanja u svijetu, zbog čega nekima u svijetu nije drag.

- OGLAS -
Podsjetivši da se prvi put video sa Putinom 2013. Vučić je ocjenio da se vidi koliko je Soči nevjerovatno napredovao i postao čudesan.
 
“Mijenjaju se kao što se i mi mijenjamo”, rekao je Vučić.

On je dodao da je nekad u Beogradu, kod Save, bio krš i lom, a sada postaje “najmoderniji” deo grada (Beograd na vodi), ali i najmoderniji u Evropi.
 
 
Vučić: Srbija ne bi bila bombardovana da je Putin 1999. godine bio predsjednik

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocjenio je danas nakon sastanka sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom da su odnosi dve zemlje odlični i da Srbija računa na podršku Rusije u svim medjunarodnim organizacijama, kao što može i Rusija na srpsku podršku u njima.

Vučić je rekao novinarima u Sočiju nakon sastanka sa Putinom da Srbija nije glasala ni za jedan medjunarodni akt koji je bio protiv Rusije.

On je rekao da ljudi u Srbiji “više cijene Putina nego što su cijenili neke ranije ruske lidere”.

Vučić je naveo da Srbija “ne bi bila bombardovana 1999. godine da je tada na vlasti u Rusiji bio Putin”.

“Preneo sam očekivanja o pitanju pregovora sa albanskom stranom imajući u vidu njihove najave”, rekao je Vučić govoreći o sastanku u Sočiju i dodao da albanska strana “pokušava da iskamči samo priznanje, a da Srbija ne dobije ništa”.

On je ocenio da trgovinska saradnja dvije zemlje raste i dodao da je dobio uvjeravanja od predsjednika Putina da će Srbija moći da kupi dodatne količine gasa bez obzira na razgovore Rusije i Ukrajine.

Vučić: Očekujem Putina sledeće godine na ceremoniji povodom završetka radova na Hramu svetog Save

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje da predsednik Rusije Vladimir Putin sledeće godine prisustvuje ceremoniji povodom završetka radova na Hramu svetog Save.

“Nadam se da će sledeće godine biti u Srbiji i zajedno sa nama otvarati Hram svetog Save, jedan od najvažnijih i najvećih pravoslavnih hramova u svetu”, rekao je Vučić.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Sočiju izrazio zahvalnost Putinu za stalnu i nedvosmislenu podršku Srbiji i srpskom narodu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA