11.6 C
Sarajevo
26.04.2024

UN poziva na istragu o Bangladešu

Ujedinjene nacije pozvale su na punu istragu o dokazima o korupciji i nezakonitostima u koje je uključena vojska Bangladeša, a koji su otkriveni u istrazi Al Jazeere.

U korupciju je umiješan prvi čovjek vojske Bangladeša, general Aziz Ahmed, koji se sljedeće sedmice u New Yorku treba sastati sa visokim dužnosnicima Ujedinjenih nacija.

U istrazi pod nazivom „Svi premijerovi ljudi“, istraživački tim Al Jazeere otkrio je da je vojska Bangladeša kupila sofisticiranu opremu za nazdor mobilnih telefona od Izraela, za koju su bangladeški vojni dužnosnici rekli da je namijenjena „jednom od kontigenata vojske koji je razmješten u mirovnu misiju UN-a“.

- OGLAS -

Glasnogovonik UN-a rekao je, međutim, da to nije tako i da mirovnjaci ne koriste „elektronsku opremu te prirode, koja je navedena u izvještaju Al Jazeere“.

„Takvu opremu nemaju bangladeški kontigenti u UN-ovim mirovnim misijama. Upoznati smo sa izvještajem Al Jazeerine istrage s navodima o korupciji među visokim zvaničnicima u Bangladešu, kao i s izjavom za medije Ministarstva odbrane te zemlje. Navodi o korupciji su ozbiljna stvar koju trebaju istražiti relevatni organi“, rekao je glasnogovornik UN-a Al Jazeeri.

Bangladeš daje najveći broj uniformiranog osoblja mirovnim misijama UN-a, a trenutno ih je u operacijama širom svijeta raspoređeno više od 6.800.

Prikriveno da je proizvođač iz Izraela

Oprema za nadzor zove se „international mobile subscriber identity-catcher“ („međunarodni hvatač identiteta mobilnih pretplatnika““), ili skraćeno IMSI-catcher.

To je alat koji može „zavesti“ mobilne uređaje kako bi dobio lokacije i podatke koje uređaj tada bilježi.

 Može se koristiti za praćenje stotina demonstranata u isto vrijeme, među ostalim stvarima.

Bangladeška vojska tvrdi da je oprema proizvedena u Mađarskoj, a ne u Izraelu, koji ova većinski muslimanska zemlja ne priznaje, prenosi Al Jazeera.

 

 

Al Jazeera je dobila ugovor o kupovini, u kojem je namjerno prikrivena činjenica da je proizvođač izraelska kompanija PicSix. Tu kompaniju su pokrenuli bivši izraelski obavještajci, koji su poslali dva stručnjaka u Mađarsku kako bi trenirali pripadnike bangladeške obavještajne službe i podučili ih kako da koriste opremu.

Ugovor iz juna 2018. potpisala je Uprava za odbrambene nabavke, tijelo zaduženo za kupovinu vojne opreme Bangladeša.

Rečeno je da je proizvođač PicSix Mađarska, koji, prema prijavama kompanija u toj državi, ne postoji.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA