15 C
Sarajevo
26.04.2024

Vučić na Kosovu: Zalažem se za očuvanje mira i stabilnosti

Jezero i hidroelektrana Gazivode od ogromnog su značaja i za Srbe i za Albance i najbolje pokazuju dubinu naših sporova, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tokom obilaska brane Gazivode, u opštini Zubin Potok na severu Kosova, prenosi Anadolu Agency (AA).

Vučić, kome je Zubin Potok prva stanica dvodnevne posjete Kosovu, rekao je da se na Gazivodama najbolje vidi težina problema sa kojima se suočavaju Srbi i Albanci i teške političke borbe koja se vodi oko Gazivoda te je izrazio nadu da će će jednom u budućnosti doći do dogovora na način da i jedni i drugi budu zadovoljni iskorišćavanjem vode.

Naglasio je da je država Srbija ove godine u renoviranje i rekonstrukciju brane uložila 127,9 miliona dinara i da će biti uplaćeno još 12 miliona dinara kako bi radovi bili završeni do kraja septembra. Istakao je da je i da je u Zubin Potok i na sjever Kosova došao da bi govorio da se zalaže za očuvanje mira i stabilnosti i izgradnju dobrih odnosa između Srba i Albanaca, kao i da Srbija ima plan i program ekonomskog ulaganja u 10 opština na Kosovu u kojima većinski žive Srbi.

- OGLAS -

– Mi smo sa Albancima sve pokušavali i sve probali i nije išlo, vrijeme je da sa više poštovanja razgovaramo jedni sa drugima, a da li ćemo uspjeti da izgradimo i neko prijateljstvo potrebno je vrijeme -, kazao je Vučić.

Upitan da prokomentariše izjavu njemačke kancelarke Angel Merkel koja je ponovila da je protiv promjene granica, Vučić je kazao da to nije nešto novo i da se tome sigurno raduju njegovi politički protivnici u Srbiji. Naglasio je da poštuje Angelu Merkel i da je njegova snaga toliko minimalna u poređenju sa njenom te da, ako ona tako kaže, “mi to sigurno ne možemo da promijenimo, ali je dodao to ne znači da se ne može pomoći srpskom narodu da opstane na svojim ognjištima.

U vezi pisanja kosovskih medija da je ponizio predsjednika Kosova Hashima Thacija odbijanjem da se sastane sa njim jučer u Briselu, Vučić je kazao da nije nikog ponizio, nego da su to uradili neki drugi koji su pominjali nečije kćerke i nečije sinove, aludirajući na izjavu Albina Kurtija.

– Nisam neko kome je Thaci ni drug, ni prijatelj, niti prijatan sagovornik, naprotiv. Sigurno je u njegovom slučaju isto ili još gore –, kazao je predsjednik Srbije i dodao da je, i pored toga, njihov posao da razgovaraju i da rješavaju problem, da će biti jako teško postići sporazum i da svi moraju shvatiti da stvari nisu iste kao 1999. godine.

– Naš je posao da pre svega čuvamo mir i da pokušamo da se približimo nekoj vrsti rešenja nekada, to je proces, a ako mi to ne završimo to će uraditi neka druga ili treća generacija i verujem da će granice biti mnogo manje važne kada budemo bili dio Evrope –, kazao je on.

Prеdsjеdnik Vučić će sa svojom delegacijom tokom boravka na Kosovu posetiti četiri opštine na severu Kosova u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo, osim Zubinog Potoka, još Leposavić, Zvečan i Severnu Mitrovicu gdje će sutra održati glavni, kako je sam najavio, historijski govor.
 
Izvor: Anadolu Agency (AA)
Foto: Anadolu Agency (AA)
 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA