17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Vlada FBiH odlučila poslati financijsku inspekciju u Pazarić

Ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača kazao je nakon današnje sjednice Vlade FBiH u Sarajevu da je Vlada razmatrala stanje u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, te da je Vlada odlučila u Pazarić poslati Federalnu finansijsku policiju, Poreznu upravu i Federalnu upravu za inspekcijske poslove.

On je upoznao novinare da je Vlada FBiH razmatrala stanje u socijalnim ustanovama u vlasništvu Federacije kao što su Pazarić, Bakovići, Ljubuški…

“Vlada je na sjednici 26. juna primila ka znanju izvještaje i proslijedila ih parlamentu na razmatranje i usvajanje ili neusvajanje. Na sjednici Predstavničkog doma 11. septembra direktor Zavoda u Pazariću je osporio tačnost podataka iz Izvještaja za 2018. godinu i iznio niz navoda o lošem stanju u Zavodu Pazarić, posebno u segmentu uslova rada i finansijskom sektoru”, kazao je ministar Drljača.

- OGLAS -

On je kazao da je nakon velikog zainteresovanja javnosti za stanje u Zavodu Pazarić, s obzirom da se radi o velikom broju djece, bila obaveza Vlade FBiH da vidi šta je suštinski problem.

“Zatražili smo da se svi zavodi i upravni odbori zavoda očituju o izvještajima. Svi su potvrdili izvejštaje, jedino je ostao Zavod Pazarić. S obzirom na važnost ovog pitanja, današnja sjednica Vlade bila je vrlo dinamična, vodila se konstruktivna raspava i tražilo se najbolje rješenje. Zaključak Vlade je da se u Zavod Pazarić pošalje finansijska inspekcija, Poreska uprava i Federalna uprava za inspekcijske poslove. Zadužene su također i nadležna ministarstva, konkretno ministarstva zdravstva, obrazovanja i pravde da dostave segmente iz svoje nadležnosti. Nakon što nam dostave nadležna tijela sve informacije koje prikupe i onda će se one razmatrati na Vladi”, kazao je Drljača.

Ministar Drljača navodi kako postoje određene indicije da je prilikom gradnje nekih od objekata u sklopu Zavoda Pazarić bilo nezakonitosti.

“To su samo indicije i na osnovu njih Upravni odbor je dao nalog direktoru da informiše nadležne istražne organe i oni već na tome rade”, kaže Drljača.

Na pitanje portala Vijesti.ba šta Ministarstvo na čijem je čelu u narednom periodu namjerava poduzeti radi bolje kontrole i uvida u stanje u zavodima, Drljača ističe da je od suštinske važnosti da se sagleda realno sagleda stanje i utvrdi koje su hitne i dugoročne mjere koje treba poduzeti u cilju poboljšanja stanja.

“Poznato je da je Ministarstvo prije par godina donijelo standarde koje trebaju ispunjavati zavodi. Ti standardi utvrđuju uslove ishrane i smještaja, lokaciju, higijenu i druge segmente”, ističe Drljača.

Donesen je i pravilnik kojim se utvrđuju načini vršenja nadzora. Sve su to, dodaje ministar, podzakonski akti prema kojima svi zavodi treba da se ponašaju.

“Sve ove inspekcije koje će izvršiti uvid u stanje trebat će nam dati relevantne podatke sa kojima ćemo izaći u javnost”, dodaje Drljača.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA