1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

Danas sastanak kod Vučića, različita očekivanja

Pored lidera SNSD-a i SDS-a Milorada Dodika i Mirka Šarovića na sastanak kod Vučića u Beograd idu i predsjednici PDP-a Branislav Borenović, DNS Marko Pavić, SP Petar Đokić i još nekoliko predsjednika manjih stranaka koje imaju poslanike u NSRS te predsjednic RS Željka Cvijanović.

Sastanak je zakazan za 12 časova u zgradi Generalnog sekretarijata predsjednika Srbije, a nakon sastanka predviđena je pres konferencija.

Kako je ranije najavljeno, najviši zvaničnici Srpske i lideri parlamentarnih stranaka, upoznaće Vučića o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i problemima nastalim nakon što je SDA usvojila antidejtonsku programsku deklaraciju.

- OGLAS -

Teme razgovora

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da će u Beogradu razgovarati sa predstavnicima svih značajnijih političkih stranaka u Republici Srpskoj u želji da se sačuva mir u regionu.

– Razgovaraćemo o tome jer mi želimo da očuvamo mir za srpski narod da se izborimo za mir, da ne ugrozimo ni napredak Srbije jer mi brže napredujemo nego drugi – rekao je Vučić.

On je za Televiziju Pink rekao da Srbiji ne treba zaustavljanje tog napretka “ni na koji način i ni po koju cijenu”.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da sastanak u Beogradu, ne predstavlja nikakvu “skrivenu zavjeru”, te naglasio da postoji međunarodna zavjera protiv BiH.

Dodik je rekao da da će u Beogradu upoznati predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o situaciji u BiH i uzrocima ovakvog stanja, te dodao da je visoki predstavnik najviše odgovoran za ovakvu situaciju jer donosi odluke i zakone koje su protivpravne.

– Srbija je najvažnija zemlja za region i njegovu stabilnost, a Vučić pokazuje sposobnost da u veoma delikatnim okolnostima održava dijalog i stabilnost u njemu. Sasvim je logično da jednoj takvoj ličnosti, koja je poštovana od mnogih iz međunarodne zajednice, mi predočimo situaciju u BiH – istakao je Dodik.

On smatra da povremeno treba držati sastanke sa Vučićem, samim tim jer je Srbija potpisnica Dejtonskog sporazuma i jednako odgovorna, kao i sve druge potpisnice, za mnoga dešavanja u BiH.

SDS i PDP

To je važan trenutak da se kroz dijalog čuje i naše razmišljanje o aktuelnoj situaciji u BiH, jer će to vjerovatno biti dominantna tema sastanka”, kazao je Mirko Šarović.

On je istakao da je sastanak sa predsjednicima parlamentarnih stranaka iz RS vrlo važan budući, budući da su do sada informacije prema Beogradu, odnosno predsjedniku Srbije uobičajeno “išle jednosmjerno”.

“Sastanak će biti dobra prilika da prezentujemo razmišljanja i stavove SDS-a. Mi smatramo da krizu u BiH ne bi trebalo ni na koji način produbljivati i stvarati neizvjesnost u društvu. Blokade i produbljivanje krize unose neizvjesnosti i predstavljaju prijetnju miru i stabilnosti u BiH”, kazao je Šarović.

Predsjednik SDS-a istakao je i da će na sutršnjem sastanku u Beogradu biti govora o Deklaraciji SDA.

“SDS je iznio jasan stav o tom dokumentu. Deklaracija SDA je korak unazad. Po svom sadržaju je neprihvatljiva i došla je u pogrešno vrijeme”, podsjetio je Šarović.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović mišljenja je da je značajno da predsjednik Srbije čuje stavove o aktuelnoj situaciji.

“Vučićevo pozitivno insistiranje na stabilnosti, saradnji i prosperitetu cijelog regiona je bitan razlog da mu prenesemo naše razmišljanje o trenutnim političkim odnosima, stalnoj potrebi poštovanja Dejtonskog sporazuma i ustavnog uređenja BiH, te neprihvatljivim antidejtonskim i antiustavnim djelovanjem najavljenim u Deklaraciji SDA, kao i veoma ozbiljnim izazovima koje sa sobom nosi blokada Parlamenta BiH i zahtjevi za dodatnom blokadom institucija koji mogu imati velike unutrašnje i regionalne reperkusije, čime je još veća obaveza svih izabranih i imenovanih srpskih predstavnika da u zajedničkim institucijama u Sarajevu odgovorno rade, čuvaju i štite interes svih građana Republike Srpske”, istakao je predsjednik PDP-a u razgovoru za naš portal.

Mudriji Vučić

Najavljeni sastanak je prokomentirao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

– Ja se nadam da će gospodin Vučić, a rekao bih čak i da to od njega očekujem – i poprilično sam siguran – biti mudriji od nekih naših ovdje političara, kada je riječ o tom sastanku – dodao je Komšić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA