12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Izbori u BiH: Krađa podataka i manipulacija glasovima

Centralna izborna komisija BiH i nevladine organizacije koje nadgledaju izborni proces prijavile su veliki broj slučajeva pokušaja krađe i zloupotrebe lilnih podataka radi nelegalne glasačke prijave te pokušaje kupovine glasova za opšte izbore 7. oktobra

Ovo će biti osmi poslijeratni opšti izbori i peti koje samostalno organizuje Centralna izborna komisija (CIK), koja je također organizovala pet opštinskih izbora od 2004. godine, te jedne vanredne za predsjednika RS.

Pročitajte osnovne infomacije o ovim izborima, uključujući pregled do sada prijavljenih slučajeva pokušaja krađe lilnih podtaka i kupovine glasova.

- OGLAS -

Opšti izbori 2018

Za glasanje na izborima je prijavljeno 3.352.933 osoba koje se upisane u Centralni birački spisak, uključujući 77.814 za glasanje u inostranstvu. Centralna izborna komisija BiH je odbila registraciju preko 9.000 prijava za glasanje iz inostranstva zbog nepotpune dokumentacije ili drugih nepravilnosti te višestrukih prijava na istu adresu.

Pored toga, građani, policija i lokalne vlasti su do sada prijavile više od 150 slučajeva krađe identiteta i nelegalne prijave za glasanje. Radi sprječavanja krađe glasačkih listića i manipulacije glasovima uvedene su providne glasačke kutije, smanjena visina kabina za glasanje u cilju spriječavanja velikog broja slučajeva porodičnog glasanja, fotografisanja listića i krađe listića.

Do raspisivanja izbora 8. maja iz biračkog spiska brisano je preko 5.000 umrlih lica, kako prenosi Radio Slobodna Evropa. Koalicija nevladinih organizacije Pod lupom je prijavila devet slučajeva nedozvoljenih pritisaka ili pokušaja kupovine glasova. U općini Ravno zabilježen je porast broja birača od pet posto odnosu na ukupnu populaciju općine.

Koalicija je izvijestila o nezvaničnim informacijama i navodima o trgovini mjestima u biračkim odborima u 14 opština/gradova u BiH, a prijavljeni su i pokušaji kupovine glasačkih podataka na društvenim mrežama.

Lokalni izbori 2016

Centralna izborna komisija je saopštila da je dobila zahtjeve za registraciju u ime 37 preminulih osoba i prijavila 608 slučajeva navodnog lažnog predstavljanja i falsificiranja zahtjeva. CIK je dobio prijave o slučajevima u kojima su birači u inostranstvu dobili pakete sa glasačkim listićima za više glasača.

Koalicija pod lupom je registrovala da su sa 4,3 posto biračkih mjesta, uključujući i okolinu od 50 metara, prijavljeni slučajevi nagovaranja i pritisaka na glasače za koga da glasaju, a na 3,8 posto biračkih mjesta je u jednom do pet slučajeva dozvoljeno biračima da glasaju bez provjere važećih idenfikacionih dokumenata.

Porodično glasanje je zabilježeno na preko 40 posto glasačkih mjesta, a na četvrtini biračkih mjesta zabilježeno je da jedna osoba pomaže većem broju glasača kojima je pomoć potrebna.

 

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA