10 C
Sarajevo
18.04.2024

Protestni skup Palestinaca protiv američkog mirovnog plana

Demonstranti su marširali gradskim centrom ka sjedištu Palestinskih vlasti, u blizini mauzoleja pokojnog predsjednika Yassera Arafata. Oni su uzvikivali parole i nosili transparente u znak podrške Abbasu, prenose Vijesti.ba.

Mahmoud Aloul, zamjenik predsjedavajućeg Abbasovog pokreta Fatah, izjavio je da je Abbas “izabrao da kaže ne SAD-u jer on odbija diktate. On je izabrao da se bori za palestinske zatvorenike, mučenike i njihove porodice”. 

Aktivistica Faiha Suleiman pridružila se maršu kako bi izrazila podršku Abbasu.

– Marš je izraz naše solidarnosti s predsjednikom u suočavanju s izazovima i pritiscima protiv palestinskog naroda – kazala je.

- OGLAS -

Fatah optužuje Izrael i SAD da “pooštravaju finansijsku blokadu” Palestinskih vlasti.

SAD su u prošloj godini ukinule 844 miliona dolara pomoći za Palestince, uključujući i 359 miliona dolara za agenciju UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama.

Palestinci su saopćili da bojkotuju američku administraciju otkako je ona priznala Jerusalem kao izraelsku prijestonicu i prebacila ambasadu u taj grad u maju prošle godine.

Oni tvrde da je američki mirovni plan, nazvan Sporazum stoljeća, daleko ispod njihovih očekivanja i aspiracija ka trajnom miru, i pozivaju na uspostavu međunarodnog multilateralnog mirovnog mehanizma u okviru koga bi se vodili mirovni pregovori, prenosi agencija Xinhua.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA