11.6 C
Sarajevo
26.04.2024

Dr. Rajović o odgoju djece u digitalno doba

Predavanje jednog od najvećih stručnjaka u regionu  u oblasti razvoja i odgoja djece dr. Ranka Rajovića o temi “Izazov odgoja djece u digitalno doba” održano je sinoć u Sarajevu u organizaciji kompanija BH Telecom i Samsung, saopćeno je.

Dvije hiljade ljudi je dva sata s izuzetnom pažnjom pratilo to predavanje koje je bilo puno praktičnih primjera i korisnih savjeta i poruka.

Roditelji su više nego ijedna druga skupina društva suočeni s izazovima digitalnog doba te su svjedoci prekomjernog korišćenja pametnih telefona, posebno kad je riječ o djeci mlađeg uzrasta, a Rajović je na zabavan način pokazao roditeljima i nastavnicima kako da nauče djecu da funkcionalno razmišljaju.

- OGLAS -

Napomenuo je da roditelji moraju shvatiti da je okruženje veoma važno za razvoj inteligencije te da ne smijemo djecu pustiti da po cijeli dan sjede i “bulje” u TV, mobitel ili tablet.

– Tu nema kretanja, a mozak se razvija u kretanju. Druga stvar je kada recimo dijete puno igra videoigre, ono tu dobije sve emocije u tih deset minuta, sreću, radost, ljutnju… i kada završi igricu, vraća se u realnost i njemu je dosadno, pa zbog toga često ne može ni da uči. Roditelji moraju da shvate da dijete mora da uči, trči i skače i da ima što manje dodira s tehnologijama – kazao je.

Rajović savjetuje – kada dijete pustite da gleda TV, neka to budu neke edukativne emisije, a kad je riječ o igricama, nek budu logičke.

Roditelji također moraju djeci odrediti ograničenje koliko mogu provesti pred TV-om, tabletom ili mobitelom. Savjetuje da to radnim danima bude 30 minuta, a vikendima 45 minuta i ni minute duže.

BH Telecom je sinoć najavio početak kampanje #sigurnodijete kojom nastoje skrenuti pažnju na racionalno korišćenje tehnologije, prvenstveno pametnih uređaja kod djece te na važnost zaštite i sigurnosti djece u digitalnom prostoru.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA