Vijesti
Serwer: Non-paperi uzrokuju reakciju jer nose ideje koje su grozne “Non-paperi uzrokuju reakciju jer nose ideje koje su grozne, a koje su iznova odbijene. Rade to na način kojeg diplomate uveliko koriste, to su ti tzv. non-paperi. Ipak, važno je da se prepozna da svako može napisati non-paper." rekao je Serwer
# Tanjug

“Non-paperi uzrokuju reakciju jer nose ideje koje su grozne, a koje su iznova odbijene. Rade to na način kojeg diplomate uveliko koriste, to su ti tzv. non-paperi. Ipak, važno je da se prepozna da svako može napisati non-paper. I sam sam napisao jedan. A koji je dijametralno suprotan idejama koje se nalaze u druga dva non-papera koji su se nedavno pojavili. Drago mi je da su Njemci odbili pomjeranje granica. S tim se slažem. Čini mi se da je ovaj jasan glede tog pitanja i trebao bi se uzeti za ozbiljno, jer nije samo stav njemačkog šefa diplomatije, već i mnogih u Njemačkom parlamentu. To je veoma važno jer parlament mora ratifikovati članstvo bilo koje zemlje koja je u međuvremenu pomjerila granice. To se neće dogoditi, ali je veoma destabilizirajuće promovisati ove ideje. A ja moram da sumnjam u dobru volju onih koji i dalje promovišu te ideje”, izjavio je za N1 profesor Univerziteta Johns Hopkins Daniel Serwer.

On kaže da su, američke izjave duboko i temeljito posvećene teritorijalnom integritetu i suverenitetu trenutnih država na Balkanu.

“To znači da ovakva vrsta da je ovakva vrsta razmjene teritorija neprihvatljiva kako Amerikancima, tako i Njemcima. Ideja konačnog završetka raspada bivše Jugoslavije nije neka s kojoj se upotpunosti ne slažem. I sam vjerujem u njeno okončanje i to okončanjem koje će stvoriti isključivo liberalne demokratije koje mogu aplicirati za članstvo u NATO-u i EU, kazao je i dodao da je to završetak kakvog bi htio vidjeti.

Svako bi imao jednaka prava, uz slobodu medija, nezavisno pravosuđe, smatra Serwer i kaže da su kriteriji veoma jasni, a napori da se oni izbjegnu i ipak pronađe put do EU, velika greška.

“Doista sam umoran zbog napora manjeg broja ljudi u BiH da dobiju u suštini poseban entitet. Izgleda da je upravo to iza ovog non-papera. Ideja je to da bi samo Hrvati trebali glasati za hrvatskog predstavnika na svim nivoima vlasti. To nije liberalan demokratski sistem. To je sistem etničke identifikacije, sistem koji je doista neprihvatljiv u većini Evrope. Belgija ima nešto slično. Ali, u ovom se trenutku ne mogu sjetiti bilo koga ko bi htio uvesti još jednu Belgiju u EU. To je način da se BiH drži podalje od svega”, kazao je Serwer.

 
 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.