2 C
Sarajevo
26.04.2024

Veleposlanik u Rimu: Italija je u najvećoj krizi od Drugog svjetskog rata

Rekao je kako se čeka konferencija za medije kasno poslijepodne jer je brojka od 12.462 zaraženih u Italiji već sad drastično narasla. Potvrdio je da se provode mjere i da su brojne trgovine zatvorene, no građani su strpljivi.

“U Rimu i cijeloj Italiji zatvorene su trgovine osim onih najnužnijih. Osim pojedinačnih slučajeva građani strpljivo čekaju u redovima, pridržavaju se uputa i tako doprinose da se teško stanje lakše prebrodi. Italija se nalazi u najvećoj krizi poslije Drugog svjetskog rata i nije se lako nositi s takvom krizom pogotovo jer je nitko nije mogao predvidjeti, a nitko nema ni praktičnog iskustva”, rekao je Mesić.

Što se tiče hrvatskih državljana u toj zemlji, rekao je da ih ima oko 17.500, no taj broj je prema njihovim saznanjima i veći. S njima su u kontaktu i nastoje svima odgovoriti na svakodnevne upite, no situacija s eventualnim povratkom u Hrvatsku iz dana u dan se mijenja.

- OGLAS -

“Imamo po popisu u Italiji 17.500 hrvatskih državljana, a prema našim saznanjima taj broj je i veći. Tako da su naše konzularne službe pod pravim izazovom odgovoriti na sva pitanja hrvatskih građana ili njihovih obitelji. Tu pomažu i kolege iz Slovenije jer je pitanje kako i s kojim dokumentima i kojim prijevoznim sredstvom se uputiti u Hrvatsku, a onda i kad dođu u Hrvatsku, kojim se pravilima moraju podvrgnuti. Vlada RH dobro radi i pametno primjenjuje iskustva, da se adekvatno pripremimo”, rekao je Jasen Mesić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA