Vijesti
Sindikat "Aluminija" spreman na nove proteste Uprava "Aluminija", ali i radnici smatraju da su slabi izgledi da će proizvodnja u posrnulom mostarskom "Aluminiju" biti ponovo pokrenuta 1. septembra.
#

Sindikat "Aluminija" sazvao je vanrednu Skupštinu za četvrtak, 22. avgust, na kojoj će pomno analizirati stanje od gašenja tvornice do dana održavanja Skupštine Sindikata, te će donijeti odluku o daljnjim sindikalnim aktivnostima u koje se uključuju novi val uličnih protesta i blokada saobraćajnica. Uprava "Aluminija" izvijestila je danas kako ne raspolaže finansijskim sredstvima potrebnim za pokretanje proizvodnje te da obećana sredstva koja su trebala biti osigurana do 1. avgusta još nisu uplaćena.

Iz Društva naglašavaju kako je 1. septembra trebala početi s radom ljevaonica ukoliko se potrebna novčana sredstva osiguraju do 1. avgusta. Međutim, kako se navodi u saopćenju, do danas nije osigurana potrebna novčana podrška te proces pokretanja proizvodnje nije realiziran. Prema riječima predsjednika Skupštine Neovisnog sindikata zaposlenika "Aluminija" Pere Bebeka, rezultati ankete koja je provedena među radnicima su pokazali da 526 od oko 900, koliko je zaposleno, želi nastaviti raditi u mostarskoj kompaniji.

Njih 76 želi otpremninu, dok je 46 radnika zaokružilo oba odgovora da žele otpremninu i nastaviti raditi, što nije valjan odgovor, a čak 177 radnika nije izabralo nijedan od ponuđenih odgovora.Kako je kazao, čak 550 radnika bilo bi tehnološki višak pri pokretanju proizvodnje. Rekao je kako Uprava i predstavnici vlasnika Federacije BiH, koja ima udjel od 44 posto, koliko imaju i radnici, pregovaraju s potencijalnim partnerima kinesko-izraelskog konzorcija koji su iskazali interes za investiranje u "Aluminij" i pokretanje proizvodnje. On tvrdi da je sada jedino realno pokretanje proizvodnje u tvornici ljevaonici, i to pod uvjetom da se osigura odgovarajuća novčana podrška, dok elektroliza za čiji rad trebaju velike količine električne energije neće tako skoro biti pokrenuta.

- U svakom slučaju, puno je lošiji rezultat sastanka nego prošli put. Više je pesimizma. Jedini optimizam je kada je u pitanju ljevaonica. Što se tiče elektrolize, za dugo vremena neće biti popravljena - rekao je prošle sedmice Bebek nakon sastanka kojem su uz Upravu kompanije, predstavnike dioničara i radnika, te Nadzornog odbora, prisustvovali i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović te dopredsjednica Vlade Federacije BiH i ministrica finansija Jelka Milićević.ostaru.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.