9 C
Sarajevo
24.04.2024

Erdoan: Razgovaraću s Putinom o Siriji u Sočiju

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan izjavio je danas da će sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom naredne nedjelje razgovarati o raspoređivanju snaga sirijske vlade u planiranoj “bezbjednoj zoni” na sjeveru Sirije,ali je upozorio da će Ankara “sprovesti svoje planove” ako se ne postigne rješenje.

Turska i SAD dogovorili su se u četvrtak da se zaustavi turska vojna ofanziva u Siriji na pet dana, dok se kurdske snage ne povuku iz “bezbjedne zone”, a Erdoan će, kako navodi Rojters, otići u Soči na hitan sastanak sa Putinom kako bi razgovarao o narednim koracima Turske.

Obraćajući se na ceremoniji u turskoj provinciji Kajseri, Erdoan je rekao da će Ankara “razbiti glavninu” kurdskih snaga na sjeveru Sirije ako se oni ne povuku iz te oblasti tokom dogovorenog perioda od 120 sati.

- OGLAS -

Turski ministar odbrane Hulusi Akar prethodno je rekao da je turska vojska spremna da nastavi ofanzivu na sjeveru Sirije ako ne bude u potpunosti primjenjen dogovor sa Vašingtonom o privremenom zaustavljanju sukoba, dok se ne povuku kurdski borci.

“Prekinuli smo operaciju na pet dana. Za to vrijeme, teroristi će se povući iz bezbjedne zone, njihovo oružje će biti prikupljeno, a položaji uništeni. Ako se to ne dogodi, mi ćemo nastaviti operaciju”, rekao je Akar.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA