Vijesti
Sindikati osnovnog i srednjeg obrazovanja USK najavili generalni štrajk Sindikati predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja Unsko-sanskog kantona (USK) najavili su generalni štrajk za 21. januar, ukoliko kantonalna vlada do tada ne ispoštuje njihove zahtjeve.
#

Prioritet je poštivanje Kolektivnog ugovora, odnosno izjednačavanje osnovice plate s ostalim kantonalnim budžetskim korisnicima.

-Mi samo tražimo ono što je dogovoreno Kolektivnim ugovorom. Nažalost, ni nakon brojnih apela i upozorenja, te novembarskih protesta, s našom Vladom nismo imali konkretne i kvalitetne razgovore. Štrajk je ciljano najavljen za posljednju sedmicu zimskog raspusta, kako bi se vladi dalo vremena za adekvatnu reakciju. Jednostavno, istrajat ćemo u našim zahtjevima i na taj način vladi jasno dati do znanja da ne ponavljaju greške svojih prethodnika - rekao je predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja Samir Fajić.

Predsjednica Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja USK-a Zehra Hadžić istakla je kako je ovaj potez uslovljen nezadovoljstvom zbog odluke kantonalne vlade o akontativnoj osnovici u visini od 290 KM, te neispunjenja zahtjeva za izjednačavanje stepena obrazovanja, nedonošenja adekvatnog pravilnika o napredovanju i još nekoliko neispunjenih zahtjeva.

-Spremni smo prihvatiti i minimalnu platu, ako je to uslov financijskog spasa Kantona, međutim da se to odnosi na sve budžetske korisnike. Prihvatili bismo čak i takve radikalne poteze ukoliko zaista nema novca, ali mora se znati da nikako nećemo biti jedini na koje će se odnositi mjere uštede. Jednostavno, želimo biti jednaki s ostalim budžetskim korisnicima - dodao je Adnan Suljanović iz Sindikata srednjeg obrazovanja USK.

Nastava u drugom polugodištu ove školske godine na području Unsko-sanskog kantona po planu i programu bi trebala početi 28. januara, međutim, u slučaju neispunjavanja zahtjeva sindikata obrazovanja bit će prolongirana.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.