2.7 C
Sarajevo
18.04.2024

Raste gubitak u Rafineriji nafte

U revizorskom izvještaju Rafinerije nafte za prošlu godinu navedeno je da nastavak poslovanja društva zavisi od kontinuirane finansijske podrške matičnog preduzeća, ruskog „Njeftegazinkora“, koje se, kako navode, obavezalo da će pružiti finansijsku podršku Rafineriji nafte i da će obezbijediti neophodna sredstva za uredno izmirivanje dospjelih obaveza.

„Društvo je na kraju decembra 2018. godine imalo akumulirani gubitak od 622,2 miliona KM, neto gubitak je iznosio 10,8 miliona, dok su kratkoročne obaveze društva veće od obrtne imovine za 40,4 miliona maraka. Ove činjenice ukazuju na postojanje značajne neizvjesnosti koja može da izazove sumnju u odnosu na sposobnost društva da posluje po načelu stalnosti poslovanja“, navedeno je u izvještaju Rafinerije nafte.

Revizori su naveli i da se u oktobru 2018. godine u proizvodnim pogonima Rafinerije nafte desila havarija koja je dovela do obustavanja procesa prerade nafte.

- OGLAS -

„Prema riječima rukovodstva u društvu je toku proces utvrđivanja troškova za djelimičnu demontažu i sanaciju objekata oštećenih pomenutom havarijom zbog čega priloženi finansijski izvještaji ne sadrže korekcije po ovom osnovu. Na osnovu raspoložive dokumentacije nismo bili u mogućnosti da utvrdimo efekte na finansijske izvještaje društva po ovom pitanju“, navedeno je u izvještaju.

Rafinerija nafte Brod na kraju prošle godine zapošljavala je 902 radnika, odnosno 70 manje u odnosu na 2017. kada je imala 972 radnika.

Iz Optima grupe ranije je saopšteno da je Rafinerija nafte Brod obustavila je proizvodnju 9. januara ove godine. Dok su iz Optima grupe uvjeravali da je riječ o planskom remontu, ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić je rekao da će postrojenja jedine rafinerije nafte u Republici Srpskoj u pogonu biti tek za godinu dana.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA