20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Ažuriran spisak: Državljani Srbije i dalje ne mogu u Crnu Goru

Institut za javno zdravlje Crne Gore ažurirao je spisak zemalja iz kojih dolazak u Crnu Goru ne predstavlja predmet posebnih ograničenja i javno zdravstvenih mjera.

Na spisku, kada su u pitanju zemlje regiona, i dalje nema Srbije i Sjeverne Makedonije.

Lista ove sedmice, kako navode iz Instituta, neće biti proširena jer nije bilo država koje su u periodu od poslednjeg ažuriranja ispunile zacrtani kriterijum.

- OGLAS -

“Prilikom ažuriranja liste posebna pažnja je bila posvjećena značaju prekogranične saradnje i otvaranju granice sa Republikom Srbijom. U vidu smo takođe imali dobrosusjedske odnose, brojne i razvijene privatne, porodične i ekonomske odnose Crne Gore i Srbije. Međutim, na odluku da se Srbija još uvijek ne uvrsti na listu zemalja uticala je prije svega nejasna situacija sa epidemiološkim podacima, odluka zdravstvenih institucija Republike Srbije da se više hiljada inficiranih uklone sa spiska zaraženih jednim aktom, povećanje broja oboljelih poslednjih dana a samim tim i izvjesno pogoršanje epidemiološke situacije. U svemu ovome, poseban problem predstavljao je potpuni izostanak odgovora na blagovremeni i profesionalni upit Instituta za javno zdravlje Crne Gore, koji je imao za cilj razmjenu epidemioloških podatka i otklanjanje svih nedoumica”, saopšteno je iz Instituta. 

To je, kako navode, bio jedini mogući i ispravan put za popuštanje mjera i ispunjavanje interesa obje strane.

“Sigurni smo da je svima jasno da je uloga Instituta za javno zdravlje isključivo zaštita i unapređenje zdravlja građana Crne Gore i njihovih gostiju. Bez obzira na svo razumljivo nestrpljenje koje postoji oko otvaranja granica sa Republikom Srbijom, takav potez, bez jasne epidemiološke potpore i dokaza koji bi ukazivali da je otvaranje granica moguće bez prihvatljivog rizika po zdravlje svih u Crnoj Gori, u ovom trenutku nije moguć”, dodaju iz Instituta.

Lista ove sedmice neće biti proširena jer nije bilo država koje su u periodu od poslednjeg ažuriranja ispunile zacrtani kriterijum.

Ažurirana lista počinje sa primjenom u ponedeljak 15. juna u ponoć.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA