Vijesti
Skandal potresa FUP: Viši inspektori polugoli i pijani sa dijelovima uniforme na sebi plešu u službenim prostorijama Federalnu upravu policije (FUP) već sedmicama potresa rijetko viđen skandal.
# Raport

Federalnu upravu policije (FUP) već sedmicama potresa rijetko viđen skandal.

Naime, među policijskim službenicima kruže snimci inspektora u “neprimjerenim” pozama koje su protivne Etičkom kodeksu, Zakonu o policijskim službenicima, Pravilniku o kućnom redu te Pravilniku o službenoj uniformi.

Dio njih odlučio je poslati službene pritužbe nadležnim no za sada je izostala reakcija.

U pismo koje su naknadno uputili na druge institucionalne organe koji bi im trebali pomoći navode kako se radi o ljaganju uniforme.

“Biti policijski službenik Federalne uprave policije je časno zanimanje i zanimanje koje zaslužuje ugled, hrabrosti te profesionalni i lični moralni dignitet. Policijska uniforma i njena obilježja su oličenje državnosti, zakona i sistema koji djeluje i nastupa prema građanima i javnosti i za istu tu uniformu i njena obilježja su mnoge naše kolege u skorijoj, a i bližoj prošlosti dali svoje živote…”, navode te dodaju:

  / 

“Građani od poreza i doprinosa finansiraju rad policijskog organa u vidu mjesečnih plaća te opreme i drugih resursa koji se koriste u radu, kao i održavanju i funkcionisanju službenih policijskih prostorija u kojima borave policijski službenici i svi oni koji pristupaju organu”.

Navode da su o svemu obavijestili Vahidina Munjića, načelnika Jedinice za profesionalne standarde FUP-a.

“Nije ništa učinio kada smo mu prijavili da neke naše ‘kolege’ sa značkom, svojim ponašanjem skrnave policijski poziv te su nedostojnim ponašanjem i kršenjem Etičkog kodeksa. Zakona o policijskim službenicima, Pravilnikom o kućnom redu te Pravilnika o službenoj uniformi, grubo narušili ugled policijskog službenika. Na našu prijavu načelniku Munjiću ist reagovao na način da je inicirao istrage i nalagao pretrese naših službenih računara kako bi pronašao navedene kompromitirajuće snimke koji bilježe naše ‘kolege’ u nedostojnim ‘akcijama’ i da se otkrije ko je od nas to prijavljivao i pisao o tome”, navode u pismu.

A o kakvom se nedostojnom ponašanju radi?

Raport je došao u posjed jednog od snimaka koji prikazuju višeg inspektora Mladena Jovanovića i višeg inspektora Ivicu Milića kako u uniformama plešu vidno alkoholizirani. Polugoli. Pogledajte:

 

O ovom snimku službenici FUP-a pišu:

“Ovo je jedna ‘najblaži’ i najmanje vulgaran jedan od snimaka na kojem su viši inspektori, koji na snimku u dijelovima policijske uniforma u službenim prostorijama, alkohilizirani, demonstriraju egzibicionizam i nedostojnim ponašanjem vrijeđaju sve nas i širu javnost”, piše u pismu.

  / 

O drugim snimcima pišu:

“Nažalost, i u ostalim snimcima akteri su kumovi viši inspektori Jovanović i Ivica Milić, koji su zajedno na jednu te istu poziciju prethodno bili unaprijeđeni te su u dosadašnjem periodu po nalozima Lukača, Hafizovića i Munjića bili ‘ekgezekutori’ sječe glava u procesima koji su vođeni protiv ratnih komandanata i heroja Vikić, Čegar, Miković i dr. kao i u drugim procesima protiv časnih policijskih službenika”, navodi se u pismu.

(Raport.ba)

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.