10.5 C
Sarajevo
25.04.2024

Ustavni sud donosi još jednu odluku o 9. januaru, iz RS poručuju da je neće poštovati

Devet delegata, Bošnjaka i Hrvata, u Vijeću naroda Republike Srpske potpisalo je apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine radi osporavanja Zakona o Danu RS, odnosno 9. januara kao dana entiteta Republika Srpska, koja je ovoj instituciji predana 5. januara.

Očekuju da Ustavni sud donese odluku po kojoj se RS ne ostavlja mogućnost iznalaženja mehanizama da i dalje 9. januara slavo kao dan entiteta.

S druge strane zvaničnici RS-a poručuju, praktično, da je neće poštovati i da će nastaviti slaviti 9. januar, kao i do sada, kao Dan RS.

- OGLAS -

Također, na sjednici Ustavnog suda naći će se i Zahtjev Suda Bosne i Hercegovine za ocjenu kompatibilnosti Uputstva o izmjeni i dopunama Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine (“Službeni glasnik Bosne i Hercegovine” broj 91/18), koje je donijela Centralna izborna komsija BiH 18. decembra 2018. godine.

Ustavni sud će razmatrati i zahtjev Borjane Krišto (HDZ BiH) za ovu istu odluku CIK-a . Krišto je ranije izjavila da smatra da je ova odluka CIK-a potpuno suprotna odluci Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda na svim nivoima i suprotna Ustavu BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA