15 C
Sarajevo
28.03.2024

Halid Genjac: Bez obzira na odluku BH bloka, uskoro bi se mogla formirati vlast

Informaciju o aktuelnoj političkoj situaciji, ali i o procesu formiranja vlasti i dogovoru oko formiranja parlamentarnih većina podnijet će predsjednik stranke Bakir Izetbegović, dok će prezentaciju o izbornim rezultatima imati potpredsjednik SDA i predsjednik Izbornog štaba SDA Asim Sarajlić. Generalni sekretar SDA Halid Genjac pojasnio je da će u okviru rasprave o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH biti govora o svim trenutno otvorenim političkim temama, ali ključna tema je proces implementacije izbornih rezultata.

Genjac se osvrnuo i na odluku stranaka okupljenih u BH blok da ne žele biti u koaliciji sa SDA na entitetskom i državnom nivou, kazavši da ta dugotrajna premišljanja unutar Bloka još traju zbog čega smatra da se ne može sa sigurnošću tvrditi da je to i njihova definitivna odluka ili barem određenih stranaka unutar tog bloka. Podsjetio je i da je SDP BiH, kao najveća stranka u tom bloku, zakazala za sutra, 9. februara, sjednicu Glavnog odbora te Genjac smatra da će nakon definitivne odluke i definitivnog razjašnjena te situacije s Bosanskohercegovačkim blokom SDA imati jasnu situaciju.

– Tada će SDA pristupiti definitivnim dogovorima ili s BH blokom ili pojedinim članicama Bloka koga osim SDP-a čine još i DF i Naša stranka, ili sa strankama koje imaju dovoljno izborne podrške da se osiguraju parlamentarne većine – dodao je Genjac.

- OGLAS -

Kako je kazao u ovom trenutku je rano govoriti o svim mogućim kombinacijama za formiranje vlasti. No, zaključio je, nakon razgovora koje su predstavnici SDA vodili sve ovo postizborno vrijeme s brojnim političkim subjektima, postoje mogućnosti da se relativno brzo uspostave parlamentarne većine na državnom i entitetskom nivou, kakav god konačna odluka BH bloka bila.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA