2 C
Sarajevo
27.04.2024

Bosanske ISIL-ovke žele se vratiti nazad u Beč, pozirale sa kalašnjikovom

Sabina Selimović i Samra Kešinović, Austrijanke podrijetlom iz BiH, su se 2014. godine priključile ISIL-u. Tada su imale 15, odnosno 14 godina.

Iako su proteklih godina dolazile različite informacije o njima, prema zadnjim podacima ureda za zaštitu ustava i suzbijanje terorizma obje djevojke su žive, imaju djecu i sada žele nazad u Beč.

Prema izjavama jedne Britanke koja se također udala za ISIL-ovca, djevojke koje su u međuvremenu postale punoljetne se nalaze zajedno s djecom u kampu u blizini Idliba na kurdsko-sirijskoj granici.

- OGLAS -

Pravno gledano obje imaju austrijsko državljanstvo i imaju se pravo vratiti. No pretpostavlja se da su obje sudjelovale u borbama ISIL-ovaca pa je ministar unutarnjih poslova Herbert Kickl suzdržan oko njihovog povratka, prenosi Slobodna Bosna.

Što se pak ministarstva vanjskih poslova tiče oni su spremni pomoći djevojkama da se vrate. 

Sabina i Samra su s obiteljima živjele u Beču. Nakon što su pozirale držeći automatske puške u rukama te otvoreno podržale ISIL na društvenim mrežama, u svijetu su ih počeli nazivati “novim licima džihada”. 

Pojavile su se informacije da su djevojke bile seksualne robinje džihadističkih novaka. Pisalo se i da je Samra ubijena odnosno da su ju nasmrt pretukli no to nije bilo službeno potvrđeno. Sada se pretpostavlja da je ta vijest namjerno plasirana kako bi djevojka “nestala”. 

Foto: 

Djevojke su u Siriji stigle preko Turske, a čim su došle bile su prisiljene udati se za ISIL-ove borce te su ih fotografirali u burkama s kalašnjikovima kao dio propagande kako bi privukli u tzv. Islamsku državu što više mladih djevojaka.

Sabina se majci javila tjedan dana nakon odlaska, no ona ni tada nije znala u kojem se točno mjestu u Siriji ona nalazi. Majka pretpostavlja da Sabina nije smjela reći gdje je. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA