1 C
Sarajevo
23.04.2024

Turski i britanski ministri odbrane Akar i Wallace posjetili tursko-sirijsku granicu

Ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar je u društvu britanskog kolege Bena Wallacea posjetio tursko-sirijsku granicu na kojoj stotine hiljada sirijskih prognanika borave u vrlo teškim uvjetima, javlja Anadolu Agency (AA).

Dvojica ministara Akar i Wallace su posjetili staničnu graničnih snaga, gdje im je upriličen svečani doček, a potom su sa kontrolnog tornja pratili dešavanja u izbjegličkom kampu Atme koji se nalazi na sirijskoj strani granice.

 Guverner pogranične turske provincije Hatay Rahmi Dogan informirao je ministre o situaciji i humanitarnim aktivnostima u toj regiji.

- OGLAS -

Ukazujući na tragediju koju proživljavaju sirijski prognanici na granici, među kojima su i porodice koje su raseljavane i po sedam puta od početka rata u Siriji, Rahmi je kazao da turske humanitarne organizacije osiguravaju hranu i lijekove za te ljude.

Dogan je kazao da je blizu 1,5 miliona nevinih civila raseljeno zbog napada koje su režimske snage Bashara al-Assada izvele u Idlibu te je dodao da je iz Turske tim prognanicima isporučeno 3.000 šlepera humanitarne pomoći samo u protekla tri mjeseca.

Sastanku ministara Akara i Walacea na granici prisustvovao je i koordinator Ujedinjenih nacija za humanitarne aktivnosti za Siriju Kevin Kennedy.

Walace je kazao da Velika Britanija podržava inicijative koje je Turska pokrenula u Vijeću sigurnosti UN-a, NATO-u i vojne operacije koje za cilj imaju okončanje sukoba i drame u sirijskom Idlibu.

On je izrazio spremnost Velike Britanije da podrži napore koje Turska ulaže i u osiguravanje humanitarne pomoći za sirijske prognanike.

Koordinator UN-a Kennedy je kazao da su raseljenici iz Idliba suočeni s velikim problemima jer na granici nemaju uvjete dostatne za normalan život.

Ističući da je nedavna uspostava primirja u Idlibu rezultirala relaksacijom tenzija, Kennedy je kazao da Turska radi odličnu stvar pomažući mještanima izbjegličkih kampova među kojima je 60 posto djece.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da shvati teret koji Turska snosi i konkretno joj pomogne u tome.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA